SUA: Mașinile vor fi dotate cu dispozitive care monitorizează alcoolemia, împiedicându-i pe șoferii băuți să pornească motorul

SUA: Mașinile vor fi dotate cu dispozitive care monitorizează alcoolemia, împiedicându-i pe șoferii băuți să pornească motorul

În Statele Unite, mașinile vor fi dotate cu dispozitive care monitorizează alcoolemia, împiedicându-i pe șoferii băuți să pornească motorul. Instalarea unor astfel de dispozitive ar putea preveni 85% dintre decesele legate de consumul de alcool pe drumurile din SUA, conform unei analize preluate de Reuters.

Peste 15 ani, pe măsură ce mașinile care nu vor fi echipate cu alcoolmetre cu blocare de motor vor dispărea de pe drumurile publice, dispozitivele care monitorizează alcoolemia șoferilor în mașinile noi ar putea evita peste 59.000 de decese, peste 1,25 milioane de accidente fără victime și cheltuirea a 340 de miliarde dolari destinați acoperirii pagubelor, conchide un studiu publicat în American Journal of Public Health.

Majoritatea șoferilor beți se urcă de aproximativ 80 de ori la volan înainte de a fi opriți de poliție, a indicat Patrick Carter, un doctor de la spitalul University of Michigan Health System.

El și colegii săi au analizat documente privind accidentele rutiere și decesele provocate de acestea în SUA, pentru a determina câte ar fi putut fi evitate prin montarea — în mașinile noi — a unor dispozitive care detectează alcoolemia și previn ca șoferii care au exagerat cu alcoolul să pornească motorul mașinii.

Ulterior, cercetătorii au estimat numărul de decese și pagubele care ar putea fi evitate în primul an în care toate autovehiculele noi comercializate ar dispune sisteme de screening. De asemenea, echipa de cercetători a presupus că ar dura 15 ani pentru modele mai vechi să fie înlocuite de vehicule noi.

De-a lungul perioadei de implementare de 15 ani, alcoolmetrele cu blocarea motorului ar putea evita cheltuirea a aproximativ 343 miliarde de dolari, care ar acoperi decesele și pagubele cauzate de consumul de alcool la volan, estimează cercetătorii. Presupunând că un astfel de dispozitiv costă 400 dolari și este 100% exact, costul acestuia s-ar acoperi în trei ani, prin evitarea plătirii de daune.

Pe de altă parte, un instrument rapid și fiabil de monitorizare a cantității de alcool consumate de șoferi este încă în curs de elaborare, iar scoaterea sa pe piață ar mai putea dura între 5 și 8 ani, explică Bud Zaouk, un expert care lucrează la dezvoltarea DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety), un sistem care detectează dacă șoferul a exagerat cu alcoolul, cu ajutorul unor senzori inteligenți plasați pe volan și lângă scaunul șoferului.

Sistemul ar împiedica pornirea mașinii în cazul în care conducătorul auto are un nivel de alcool în sânge de 0,08% sau mai mare — limita legală în toate cele 50 de state americane — și ar putea fi setat la 0% pentru șoferii care nu au ajuns încă la vârsta de băut legală.

"Spre deosebire de alcoolmetrele cu blocarea motorului în care șoferul trebuie să sufle (...), DADSS este un sistem (...) care folosește lumina infraroșie pentru a măsura alcoolemia în respirația conducătorului sau în vârful degetelor, ceea ce este mult mai fiabil", a declarat Zaouk, manager de proiect la QinetiQ (Waltham, Massachusetts), firma care dezvoltă sistemul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa