SUA: O pânză de Picasso găsită într-un pachet poștal va fi restituită Franței

SUA: O pânză de Picasso găsită într-un pachet poștal va fi restituită Franței

"La Coiffeuse", pânză cubistă pictată de Picasso în 1911 și evaluată la 15 milioane de dolari, va fi predată joi autorităților franceze. Ea fusese anunțată ca dispărută în 2001 de la Centrul Georges Pompidou din Paris, amintește AFP. Serviciile vamale americane și de imigrație (ICE) au anunțat că tabloul, proprietate a guvernului francez, va fi restituit ambasadei Franței de la Washington. ICE a găsit opera într-un pachet trimis prin poștă din Belgia, în 17 decembrie, pe care scria 'Art Craft/30 euro/Joyeux Noel', destinatarul fiind un oarecare Robert.

În ambalajul simplu, care dădea de înțeles că este vorba de un simplu cadou de Crăciun, era ascunsă pânza de 33 de centimetri pe 46 de centimetri. Pânza a fost predată diviziei vamale care se ocupă de traficul internațional de opere de artă.

Vama americană, care a păstrat tabloul 'într-un spațiu climatizat', amintește că pânza a fost furată în 1998, însă dispariția ei a fost constatată doar în 2001, cu ocazia unei cereri de împrumut adresate centrului Pompidou. Personalul muzeului parizian de artă modernă a constatat atunci că 'La Coiffeuse' nu se mai afla în camera în care fusese depozitată. Ea fusese văzută ultima oară la Munchen, cu ocazia unei expoziții organizate la Kunsthalle des Hypo-Kulturstiftung.

Președintele Centrului Pompidou, Alain Seban, a spus în luna februarie că speră 'să poată prezenta foarte repede tabloul publicului'. 'Suntem fericiți de acest fericit deznodământ și ne exprimăm profunda gratitudine față de serviciile vamale american și francez', a adăugat el.
Picasso a lăsat la moartea sa, în 1973, numeroase picturi, desene, gravuri, sculpturi, obiecte de ceramică și tapiserii. 'La Coiffeuse' datează din epoca cubistă a pictorului spaniol de la începutul secolului al XX-lea, când a mai pictat 'Les Demoiselles d'Avignon', tablou aflat la originea acestui curent artistic.

Interpolul a creat de câțiva ani un fișier care cuprinde circa 34.000 de opere de artă dispărute. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite-o pe „micuță”! / Dianei Șoșoacă încep să-i iasă la iveală rădăcinile de la Secu!

2 VIDEO Bloggerii ruşi au dezasamblat noul Renault Duster şi l-au numit plin de „soluţii ţigăneşti”

3 VIDEO „Ești o incompetentă și o dobitoacă, fă nenorocito!” / Doctorița Andreea Moldovan, agresată de masturbatoa…

4 „Ne vor lua terenuri” / Au luat bani cu împrumut din China! / Disperare în Muntenegru, țara care este pe cale să-ș…

5 O numire care provoacă scârbă / Și se mai miră, jegurile dracului, că-i confundă oamenii cu PSD