Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Tânărul faraon Tutankamon suferea din cauza unor diformități, conform rezultatelor unui nou studiu

Faraonul copil Tutankamon, celebru pentru impresionantul tezaur descoperit în mormântul său în 1922 de arheologul britanic Howard Carter, suferea din cauza unor diformități, conform unui studiu ce va fi prezentat pe larg într-un documentar realizat de BBC, informează The Huffington Post.

Oamenii de știință susțin că au realizat o "autopsie virtuală" a faraonului care a murit la vârsta de 18 ani. Această autopsie virtuală se bazează pe analiza a peste 2.000 de imagini ale mumiei obținute prin scanări la computerul tomograf. Conform rezultatelor, faraonul avea dinții proeminenți, ieșiți în afară, trăsături feminine și un picior strâmb.

Acest studiu, ce va fi prezentat în documentarul BBC One intitulat "Tutankhamun: The Truth Uncovered" (Adevărul despre Tutankamon) , sugerează și o nouă explicație pentru moartea faraonului.

Gayle Gibson, egiptolog de la Royal Ontario Museum și contributor la realizarea documentarului, a precizat pentru publicația The Huffington Post că acest studiu infirmă ipoteza că tânărul faraon ar fi condus care de luptă și ar fi murit într-un accident cu carul. Diformitatea pe care o avea la picior l-ar fi făcut pe faraon să schiopăteze și să folosească o cârjă sau un baston pentru a se deplasa. În aceste condiții este greu de crezut că faraonul ar fi putut conduce un car de luptă.

"Evaluarea imaginilor obținute la computerul tomograf indică faptul că este foarte puțin probabil (ca Tutankamon) să fi condus care de luptă din cauza problemei de la picior și a unei stări generale de sănătate proaste", a comentat și Dr. Albert Zink de la Institutul pentru studiul Mumiilor de la Bolzano, Italia. "În consecință este puțin probabil să fi murit din cauza unui accident produs în timp ce conduce un car de luptă. Mumia prezintă o fractură la nivelul genunchiului stâng care nu s-a vindecat, dar aceasta poate fi rezultatul unei căzături simple și nu este tipică pentru genul de traume produse într-un accident de care", a mai adăugat el.

Noul studiu include și o analiză genetică a rămășițelor lui Tutankamon. Această analiză reconfirmă studiile anterioare care indicau faptul că părinții regelui Tutankamon erau, probabil, frate și soră, fapt care ar fi contribuit la starea precară a sănătății sale.

"Unii dintre străbunicii de sex masculin ai regelui Tutankamon aveau trăsături feminine, sâni proeminenți și șolduri mai late, conform a numeroase reprezentări artistice din acea perioadă și ar fi putut, de asemenea, să sufere și din cauza unor afecțiuni neurologice transmise pe linie masculină, din generație în generație", a declarat Hutan Ashrafian, cercetător la Imperial College din Londra. "Toate aceste date conduc la posibilitatea morții din cauze ereditare", a mai adăugat el.

Faraon din dinastia a 18-a, rege al Egiptului între anii 1333 î.Hr. — 1324 î.Hr., Tutankamon a urcat pe tron la doar 9 ani și a murit la 18 ani.

Documentarul "Tutankhamun: The Truth Uncovered" va avea premiera la 26 octombrie.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALARMĂ Zeci de mii de români vor fi amendați după 26 mai! Jandarmeria, la ordinul ministrului Camen Dan, monit…

2 Document. Citiți și voi ce avere are primarul PSD din Topoloveni după 29 de ani de mandat. Primește de la stat…

3 VIDEO Dăncilă, huiduită și apărată de zeci de jandarmi, a fost ascunsă într-o vulcanizare auto din Novaci! Apo…

4 Info. Acesta este sondajul distribuit de Dragnea liderilor locali sâmbătă seara.

5 Informație. Candidații lui Voiculescu de pe lista PSD vor pleca la PPUSL imediat după validare! Dragnea, în râ…

recomandări

Te ia DNA: ENESCU ION

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită