Tânărul faraon Tutankamon suferea din cauza unor diformități, conform rezultatelor unui nou studiu

Tânărul faraon Tutankamon suferea din cauza unor diformități, conform rezultatelor unui nou studiu

Faraonul copil Tutankamon, celebru pentru impresionantul tezaur descoperit în mormântul său în 1922 de arheologul britanic Howard Carter, suferea din cauza unor diformități, conform unui studiu ce va fi prezentat pe larg într-un documentar realizat de BBC, informează The Huffington Post.

Oamenii de știință susțin că au realizat o "autopsie virtuală" a faraonului care a murit la vârsta de 18 ani. Această autopsie virtuală se bazează pe analiza a peste 2.000 de imagini ale mumiei obținute prin scanări la computerul tomograf. Conform rezultatelor, faraonul avea dinții proeminenți, ieșiți în afară, trăsături feminine și un picior strâmb.

Acest studiu, ce va fi prezentat în documentarul BBC One intitulat "Tutankhamun: The Truth Uncovered" (Adevărul despre Tutankamon) , sugerează și o nouă explicație pentru moartea faraonului.

Gayle Gibson, egiptolog de la Royal Ontario Museum și contributor la realizarea documentarului, a precizat pentru publicația The Huffington Post că acest studiu infirmă ipoteza că tânărul faraon ar fi condus care de luptă și ar fi murit într-un accident cu carul. Diformitatea pe care o avea la picior l-ar fi făcut pe faraon să schiopăteze și să folosească o cârjă sau un baston pentru a se deplasa. În aceste condiții este greu de crezut că faraonul ar fi putut conduce un car de luptă.

"Evaluarea imaginilor obținute la computerul tomograf indică faptul că este foarte puțin probabil (ca Tutankamon) să fi condus care de luptă din cauza problemei de la picior și a unei stări generale de sănătate proaste", a comentat și Dr. Albert Zink de la Institutul pentru studiul Mumiilor de la Bolzano, Italia. "În consecință este puțin probabil să fi murit din cauza unui accident produs în timp ce conduce un car de luptă. Mumia prezintă o fractură la nivelul genunchiului stâng care nu s-a vindecat, dar aceasta poate fi rezultatul unei căzături simple și nu este tipică pentru genul de traume produse într-un accident de care", a mai adăugat el.

Noul studiu include și o analiză genetică a rămășițelor lui Tutankamon. Această analiză reconfirmă studiile anterioare care indicau faptul că părinții regelui Tutankamon erau, probabil, frate și soră, fapt care ar fi contribuit la starea precară a sănătății sale.

"Unii dintre străbunicii de sex masculin ai regelui Tutankamon aveau trăsături feminine, sâni proeminenți și șolduri mai late, conform a numeroase reprezentări artistice din acea perioadă și ar fi putut, de asemenea, să sufere și din cauza unor afecțiuni neurologice transmise pe linie masculină, din generație în generație", a declarat Hutan Ashrafian, cercetător la Imperial College din Londra. "Toate aceste date conduc la posibilitatea morții din cauze ereditare", a mai adăugat el.

Faraon din dinastia a 18-a, rege al Egiptului între anii 1333 î.Hr. — 1324 î.Hr., Tutankamon a urcat pe tron la doar 9 ani și a murit la 18 ani.

Documentarul "Tutankhamun: The Truth Uncovered" va avea premiera la 26 octombrie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Adina Buzatu a scos de la naftalină imaginea în care s-a pozat goală, alături de cinci bărbați

2 VIDEO Cara Delevingne „și-a donat orgasmul pentru știință” / Pentru asta s-a masturbat într-un spital din Germania

3 Două zodii de care trebuie să fugi cât poți. Cine sunt vampirii energetici care își epuizează semenii

4 VIDEO Emilia Dorobanțu, cântec emoționant de 1 Decembrie. Interpretarea superbă care te face să plângi

5 Cine este judecătorul care și-a injectat benzină în venă și ar fi murit în ambulanța care-l transporta la București