Ţara care are monede cu personaje din desene animate

Mica ţară insulară Niue, din Pacificul de Sud, a emis o serie de monede din aur şi argint cu efigia reginei Elizabeth a II-a pe o faţă şi figuri ale personajelor din desenele animate Disney pe revers.

Monedele din aur şi argint sunt folosite în mod curent pe micuţa insulă Niue, situată la 2.400 de kilometri nord-est de Noua Zeelandă, în Pacificul de Sud, dar valoarea lor este mult mai mare decât cea înscrisă pe ele, ţinând cont de originalitate şi de interesul crescut al numismaţilor.

Nu mai puţin de o mie de astfel de monede, fiecare conţinând o uncie de argint (28,3 grame, n.r.) şi afişând chipul lui Donald Duck au fost vândute recent în mai puţin de zece minute, potrivit lui Simon Harding, director al Monetăriei Noii Zeelande, compania privată care le-a emis.

Piesele cel mai bine cotate în prezent sunt cele care conţin un sfert de uncie de aur (7,1 grame, n.r.) şi care au ştanţate efigiile personajelor Disney Mickey, Pluto, Dingo şi Minnie. Fiecare monedă este evaluată la circa 800 de euro, în condiţiile în care valoarea lor de schimb este de 25 de dolari Niue, echivalentul a aproximativ 155 de euro.

În viitor vor fi emise 28 de exemplare ale unei piese "Disney", conţinând un kilogram de aur, adică un lingou în valoare de 31.000 de euro.

Niue, o mică naţiune insulară care s-a asociat liber Noii Zeelande, având doar 1.400 de cetăţeni, percepe redevenţe din fiecare vânzare a acestor monede de interes numismaticşi speră să obţină cel puţin 3,1 milioane de euro în următorii zece ani.

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Acesta este PSD, oameni buni! Mitralieră spune că el este un politician în campanie și nu trebuie să opr…

2 Birchall o calcă-n picioare pe Dăncilă! Dezvăluiri despre prefăcătoria acestei pațachine sinistre, despre cum …

3 ULTIMĂ ORĂ / CTP le zguduie capul celor două matracuci pesediste, Firea și Dăncilă.

4 ULTIMĂ ORĂ / Guvernul va cere schimbarea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția!

5 EXCLUSIV / Dragnea a făcut chef cu lăutari la Scroviștea, pe 10 august, anul trecut, când românii erau gazați de…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă