Te-a înşelat o dată, te va înşela mereu?

Odată ce partenerul le-a înşelat aşteptările şi încrederea, unele persoane  nu au niciun dubiu că este momentul să pună capăt relaţiei, pentru a se proteja de alte suferinţe. Dar mai multe sunt cele tentate să le acorde o nouă şansă.

Eşti dispus să treci peste ceea ce vrei să crezi că a fost doar un „accident“, dar dilema care te macină este dacă nu cumva partenerul te va înşela din nou mai târziu. Ar trebui să fii pregătit emoţional pentru o nouă aventură a partenerului şi mereu „în gardă“? Dacă te-a înşelat o dată, înseamnă că o va face din nou?

Nu este uşor să-ţi dai seama dacă ai de-a face cu un aventurier cronic, mai ales atunci când încearcă din răsputeri să te recucerească şi îţit promite că nu va mai face asta niciodată. Nu este uşor nici să-i accepţi scuzele, dar să trăieşti apoi cu teama permanentă că ar putea călca strâmb din nou. Cu siguranţă că există cupluri care au reuşit să treacă peste un moment de „rătăcire“ al unuia dintre parteneri, ba chiar care au creat o legătură puternică, ce a rezistat anilor.

Există o „predispoziţie“

Ce spun specialiştii? Un studiu citat recent de publicaţia americană Huffington Post arată că partenerii care au înşelat în relaţia sau relaţiile anterioare sunt de 3,5 ori mai „predispuşi“ la infidelitate în relaţiile următoare. Este un calcul statistic, realizat pe baza unui sondaj la care au participat 484 de adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani.

Psihologul Kayla Knopp, autorul acestui studiu, recomandă cuplurilor să discute despre relaţiile anterioare şi să încerce să descopere ce anume le-a împins către infidelitate în trecut. „Mulţi oameni se aşteaptă ca monogamia şi fidelitatea să vină de la sine, dar nu este adevărat. Devotamentul presupune să fii capabil să comunici şi să-ţi dai seama când tu sau partenerul faceţi eforturi pentru a nu ceda tentaţiilor“, spune  psihologul.

Infidelitatea, întipărită în gene?

Specialiştii au mers chiar mai departe şi au căutat in ADN-ul uman motivul pentru care unele persoane, mai mult decât altele, nu se pot abţine să nu calce strâmb. Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din New York susţin că au descoperit o genă care determină infidelitatea, iar aceasta ar fi întâlnită la o persoană din patru. Gena cu pricina se numeşte DRD4 şi ar afecta nivelul de dopamină din creier. „Persoanele care au această caracteristică nu înseamă neapărat că-şi vor înşela partenerul, doar că sunt de două ori mai predispuse la infidelitate“, a explicat Justin Garcia, coordonatorul studiului.

Caută motivele

Oamenii înşală din motive diferite, iar acesta este motivul pentru care nu există un răspuns clar pentru întrebarea dacă partenerul va călca strâmb din nou. De cele mai multe ori, infidelitatea se întâmplă când există probleme în relaţia de cuplu. Cel mai adesea, viaţa sexuală nesatisfăcătoare este cea care îndepărtează partenerii, dar printre motive se pot număra şi lipsa de comunicare sau distanţarea sentimentală.

Oricât ar promite infidelii că nu vor repeta greşeala, atâta vreme cât problemele din cuplu rămân nerezolvate, „terenul“ favorabil persistă şi este foarte probabil să calce strâmb din nou. Din păcate, se întâmplă adesea ca nici partenerul înşelat şi nici cel infidel să nu conştientizeze motivele pentru care au ajuns în situaţia respectivă. Prin urmare, dacă te gândeşti să-i mai dai o şansă partenerului, ar trebui să analizaţi împreună motivele care au dus la acest impas şi să le rezolvaţi, singuri sau cu ajutorul unui terapeut.

 

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cine este femeia ucisă în bătaie la marginea Bacăului. Criminalul este de negăsit, după ce a anunţat că se sin…

2 CULISELE alegerii procurorilor din fruntea marilor parchete

3 ALERTĂ / Parchetul General anchetează felul în care mii de ruși și ucraineni au devenit cetățeni români fără să …

4 Cristina Guseth, atac șocant la ministrul Justiției: Predoiu este un parvenit, ca mulţi alţii, un om fără nici…

5 Care sunt simptomele coronavirusului din China? Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor ex…

recomandări

Te ia DNA: Camelia Gavrila

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?