Teatrul Mic sărbătorește 50 de ani de la înființare

Teatrul Mic sărbătorește 50 de ani de la înființare

Teatrul Mic din București sărbătorește pe 20 decembrie o jumătate de secol de la înființare, în cadrul unui eveniment de gală - "Teatrul Mic. 50".

"Într-o atmosferă elegantă, ne dorim să îi aducem laolaltă pe cei care au 'scris' pe scenă povestea vieții unui teatru. Artiști din patru generații împreună în sala teatrului pe care l-au consacrat. Ca antidot la uitare, într-un timp din ce în ce mai grăbit, preț de câteva ore, emoția întâlnirii peste ani va fi prilej de amintiri și bucuria de a fi o mare familie a Teatrului Mic", informează un comunicat al organizatorilor remis marți AGERPRES.

Cu ocazia aniversării, publicul este invitat să scrie despre amintirile legate de Teatrul Mic, "cele mai inspirate materiale" urmând să fie premiate cu o invitație dublă la seara festivă de aniversare a teatrului.

"Viața unui teatru înseamnă în primul rând emoțiile adunate ale tuturor celor care i-au trecut pragul. Așadar, vă invităm să ne scrieți amintirile dumneavoastră legate de Teatrul Mic; sau poveștile auzite; sau nostalgiile; sau bucuriile; o mărturie care să ne arate că faceți parte din familia Teatrului Mic", se arată pe site-ul instituției .

Rezultatele concursului vor fi afișate pe site-ul Teatrului Mic pe 14 decembrie, potrivit organizatorilor.

În 1914, la București se înființează un nou teatru. Acesta poartă numele actriței Maria Filotti și își are sediul în strada Sărindar. După cel de-al Doilea Război Mondial, teatrul devine o instituție de stat și poartă, pe rând, denumirile Studioul Actorului de Film "Constantin Nottara" și Teatrul pentru tineret și copii după care, botezat în 1964 cu numele său actual, intră în familia teatrelor mici din Europa.

Consolidarea reputației teatrului se datorează însă, bineînțeles, performanțelor sale artistice. Textele jucate de-a lungul anilor la Teatrul Mic au cuprins tot diapazonul dramaturgiei universale și românești, de la clasici până la moderni și contemporani, de la marile tragedii până la comedii de mare succes.

Printre cei care au lucrat pe scena Teatrului Mic se numără regizorii Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Crin Teodorescu, Cătălina Buzoianu și Silviu Purcărete, dar și actorii Gh. Ionescu Gion, Ion Marinescu, Octavian Cotescu, Olga Tudorache, Leopoldina Bălănuță, Valeria Seciu, Ștefan Iordache, Mitică Popescu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”