TIFF 2014: Cineastul Krzysztof Zanussi va primi premiul pentru întreaga carieră

TIFF 2014: Cineastul Krzysztof Zanussi va primi premiul pentru întreaga carieră

Regizorul, scenaristul şi producătorul polonez Krzysztof Zanussi va primi premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc în perioada 30 mai - 8 iunie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

TIFF 2014: Cineastul Krzysztof Zanussi va primi premiul pentru întreaga carieră (Imagine: Adrian Paduretu/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de organizatorii TIFF, cineastul Krzysztof Zanussi va fi celebrat la gala de închidere a TIFF, dar şi în cadrul unei proiecţii speciale a lungmetrajului său de debut, care l-a lansat în lumea cinematografiei, în 1969 - "Structura cristalului".

În 8 iunie, Zanussi va susţine şi un masterclass pentru pasionaţii de film.

Krzysztof Zanussi (74 de ani) a regizat peste 40 de filme de ficţiune şi documentare, pentru cinema şi TV, majoritatea multi-premiate în festivaluri. Debutul în lungmetraj de cinema cu "Structura cristalului" (1969) i-a adus premii importante la Mar del Plata şi Valladolid şi recunoaşterea criticii internaţionale.

Au urmat apoi filme ca "Iluminarea", "A Woman’s Decision", "Spirala", "The Constant Factor", "Imperativ", "Anul soarelui liniştit", "Persona non grata", care au primit numeroase premii.

Krzysztof Zanussi este profesor la Silesian University din Katówice şi la European Graduate School din Elveţia şi conduce studiourile TOR din Polonia.

El este preşedinte al European Federation of Audiovisual Performers şi consultant la Comisiei Pontificale pentru Cultură a Vaticanului.

În 2001, a obţinut titlul de "Honoris Causa" din partea Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Totodată, Zanussi pune în scenă spectacole de teatru şi operă la Milano, Palermo, Bonn, Cracovia sau Roma. Viaţa sa şi opera sa au fost subiectul documentarului "Anxiety/ Niepokój" (2004), de Krzysztof Tchórzewski.

Un eveniment special la TIFF va fi şi premiera impresionantului film "Cathedrals of Culture" 3D, un documentar despre clădiri iconice din lume, regizat, printre alţii, şi de Michael Glawogger, decedat pe 23 aprilie. Ceilalţi cinci autori sunt Wim Wenders, Robert Redford, Michael Madsen, Karim Aïnouz şi Margreth Olin. Fiecare a regizat un fragment, alegându-şi clădirea care îl inspiră cel mai mult, de la Centrul Pompidou şi Biblioteca Naţională din Rusia, la închisoarea Halden sau mănăstirea Salk Institute din California.

De asemenea, spectatorii îi vor reîntâlni la TIFF şi pe unii dintre eroii marelui ecran, populari în comunism.

În onoarea unui alt invitat special şi membru al juriului, Michael Kutza, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago, va fi adus la Cluj "Strictly Ballroom" (regia Baz Luhrmann, 1992). Filmul a câştigat trofeul Silver Hugo pentru Cel mai bun debut la Chicago. Proiecţia de gală va marca 50 de ani de la înfiinţarea prestigiosului festivalul american de către Michael Kutza.

În an electoral, "Viva la liberta!" (regia Roberto Andò) va provoca dezbateri despre ce înseamnă politica azi, în România, la care vor participa politicieni, analişti şi jurnalişti.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai - 8 iunie) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...