Topirea gheții arctice amenință Asia și Europa cu ierni severe (studiu)

Topirea gheții arctice amenință Asia și Europa cu ierni severe (studiu)

Topirea gheții arctice crește probabilitatea unor ierni severe în Europa și Asia în următoarele decenii, susține marți un raport Bloomberg care citează cercetători japonezi.

Potrivit site-ului dailydigestnews.com , aceste probabilități s-au dublat în ultimul deceniu, în condițiile în care topirea gheții din Mările Arctică, Barents și Kara, începând cu anul 2004, a creat o circulație atmosferică care va aduce aer rece pe continentele european și asiatic.

Studiul susține poziția adoptată de specialiștii pe probleme de climă de la Organizația Națiunilor Unite (ONU), care afirmă că o temperatură medie mai ridicată în întreaga lume va crește gradul de severitate al furtunilor în multe locuri și va schimba caracterul anotimpurilor în alte zone ale lumii.

Deși încălzirea medie la suprafața apei a încetinit începând cu anul 2000, Marea Arctică a continuat să se încălzească rapid în aceeași perioadă de timp, au mai indicat cercetătorii.

AGERPRES 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Urmează „îngroparea” definitivă a lui Băsescu?

2 VIDEO Priviți, primele imagini cu „dihăniile” americane HIMARS în acțiune în Ucraina!

3 Nu, nu este un desen de bășcălie! Armata belarusă desfășoară în zonele de frontieră tancuri false din lemn!

4 Asta e din ciclul / Judecați voi...

5 ULTIMA ORĂ Disensiuni la vârful Ucrainei? / Zelenski vrea să-l demită pe șeful serviciului de spionaj, Ivan Bakanov, cu care este prieten din copilărie