Trenul japonez cu levitație electromagnetică a atins viteza record de 603 km/h

Trenul japonez cu levitație electromagnetică a atins viteza record de 603 km/h

Un prototip al viitorului tren japonez cu levitație electromagnetică (maglev) a atins marți viteza de 603 de kilometri pe oră - un record pe plan mondial, a informat compania feroviară niponă Central Japan Railways, citată de AFP. Testul a fost efectuat cu persoane la bord în cursul dimineții.

"Viteza de 603 km/h a fost menținută timp de 10,8 secunde" în timpul traversării unui tunel, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, care a subliniat că este o "premieră mondială".

Proba a fost realizată pe o linie specială de 42,8 kilometri la Yamanashi (centrul Japoniei) unde este dezvoltat de mulți ani acest tren 'maglev' . Trenul japonez cu levitație magnetică a atins joi viteza de 590 de kilometri pe oră, marcând un nou record mondial pentru acest tip de vehicul.

Trenurile maglev utilizează câmpurile magnetice pentru a-și asigura propulsia. Spre deosebire de trenurile clasice, nu există contact cu șina, ceea ce reduce forța de frecare și permite atingerea unor viteze foarte mari.

Ultimul model maglev a străbătut peste un milion de kilometri în perioada de probe, potrivit companiei, care prevede deschiderea în 2027 a primei linii de tren cu levitație magnetică care va lega capitala Tokyo de orașul Nagoya. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro