Turism: Tren de lux pe ruta Budapesta-Teheran

Turism: Tren de lux pe ruta Budapesta-Teheran

Un tren de lux cu turiști occidentali a ajuns luni la Teheran, după călătoria inaugurală de 12 zile prin Europa de Est și Turcia, în cadrul unui program de dezvoltare a turismului promovat de guvernul iranian.

Cei 70 de turiști, în majoritate britanici și australieni, au plătit între 10.000 și 23.000 de euro pentru a participa la această primă traversare de la vest la est, numită 'Bijuteriile Persiei', și a beneficia de un serviciu cinci stele, care cuprinde băuturi alcoolice gratuite, în afară de Iran, unde consumul lor este interzis, relatează AFP. 

Alte opt călătorii, patru cu plecare de la Budapesta și patru, de la Teheran, sunt prevăzute pentru 2015, potrivit organizatorilor, filială a căilor ferate maghiare asociată cu o agenție de turism iraniană. Trenul a făcut numeroase opriri la trecerea prin Ungaria, România, Bulgaria și Turcia, iar pasagerii au descoperit orașe din Iran, ca Yazd, situl istoric Persepolis — capitală a Imperiului persan din Antichitate, fondat în anul 550 î.e.n., la 70 km de Shiraz — și Ispahan, capitala turistică a țării. 

De la alegerea președintelui moderat Hassan Rohani în iunie 2013 și datorită politicii sale de deschidere spre Occident, numărul turiștilor străini, îndeosebi occidentali și asiatici, a crescut puternic, cifrându-se în acest an la 4,5 milioane de persoane, potrivit autorităților iraniene. Guvernul dorește să dezvolte turismul cultural, destinat străinilor cu mare putere de cumpărare, intenționând să atragă 20 de milioane de vizitatori în jurul anului 2025.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vipera ţine cu dinţii de Reghecampf

2 O femeie l-a surprins pe soț în timp ce „servea un oral” de la o minoră / Ce a urmat s-a transformat în coșmar

3 Așa o fi?

4 Alcov bucureștean cu o bombă sexuală / Un milionar căsătorit a combinat-o pe fiica partenerului de afaceri

5 VIDEO De văzut!