Un deșert din Australia a fost cândva un lac uriaș (studiu)

Un deșert din Australia a fost cândva un lac uriaș (studiu)

Un deșert din Australia ar fi fost lac în urmă cu 24.000 de ani, conform unei cercetări prezentate joi de Fairfax Media pe baza unui studiu internațional efectuat de specialiști germani și australieni, informează agenția Xinhua. Cândva numit Lacul Mungo, locul este astăzi o zonă de deșert și a fost mult timp o zonă propice din sud-estul Australiei pentru cercetări geologice.

Studiul a relevat că pe acest loc a existat de fapt, până acum 15.000 de ani, un mega-lac cu aproape 20 la sută mai mare decât se crezuse până acum.

După datarea straturilor de sedimente găsite în dunele de nisip din apropiere, cercetătorii au stabilit că adâncimea apei fusese cu cinci metri mai mare decât se apreciase anterior.

De asemenea, ei au descoperit o insula între Lacul Mungo și Lacul Leaghur, situat la nord, pe care arheologii au descoperit unelte de piatră și vetre de foc, toate fiind evidente dovezi de locuire umană.

"Urmele de activitate umană sunt de fapt încorporate în sedimente, iar acestea spun că oamenii s-au bazat pe ambarcațiuni pentru a se mișca în jur și a exploata ceea ce era pe insulă, adică animalele de vânat", a spus arheologul Nicola Stern de la La Trobe University.

Lacul Mungo este de asemenea important și din punct de vedere arheologic în acest loc fiind descoperit 'Mungo Man', adică cele mai vechi rămășițe umane găsite în Australia, și 'Mungo Lady', cele mai vechi rămășițe din lume ale unui om incinerat ritual, amintește Xinhua. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro