Un gadget creat și autorizat în Statele Unite îi ajută pe nevăzători 'să vadă cu limba'

Un gadget creat și autorizat în Statele Unite îi ajută pe nevăzători 'să vadă cu limba'

Administrația americană pentru alimente și medicamente (Food and Drug Administration, FDA), care autorizează vânzarea de medicamente pe teritoriul Statelor Unite, a dat undă verde pentru introducerea pe piață a unui dispozitiv care ar putea revoluționa viața oamenilor nevăzători sau cu deficiențe de vedere, pe care îi va ajuta 'să vadă cu limba'. 

Cu ajutorul mai multor senzori plasați pe limbă, dispozitivul, numit BrainPortV100, alimentat cu baterii, îl va ajuta pe utilizator să se deplaseze și chiar îi permite să-și facă o idee despre cum arată lumea înconjurătoare.

Principiul este simplu. O cameră video este montată pe o pereche de ochelari, iar un aparat mic intraoral echipat cu un set de electrozi este plasat pe limbă. Un software are apoi sarcina de a transforma imaginile înregistrate de camera video în semnale electrice care sunt transmise electrozilor și percepute ca vibrații și furnicături pe limbă. Cu pregătire și experiență, utilizatorul învață să interpreteze semnalele pentru a determina locația, poziția, dimensiunea și forma obiectelor, precum și a determina dacă acestea se mișcă sau sunt staționare, se explică într-un comunicat publicat pe site-ul FDA.

Dispozitivul poate fi folosit împreună cu alte mijloace de asistență, precum un baston sau un câine utilitar.

'Inovații ca aceasta sunt în măsură să ajute milioane de oameni', a declarat William Maisel, reprezentant al FDA. 'Și este important ca tehnologia să continue să progreseze pentru a-i ajuta pe americanii orbi să trăiască mai bine, să fie mai independenți', a adăugat el, citat în comunicat.
Orbirea este o problemă majoră de sănătate în SUA, unde 1,2 milioane de americani erau afectați în 2010, conform statisticilor oficiale. Până în 2050, această cifră ar putea ajunge la 4 milioane. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa