Un new-yorkez închis pentru crimă a fost declarat nevinovat și eliberat după 29 de ani

Un new-yorkez închis pentru crimă a fost declarat nevinovat și eliberat după 29 de ani

Un new-yorkez a fost eliberat miercuri din închisoare, fiind declarat nevinovat de crimă după aproape 29 de ani petrecuți în spatele gratiilor. Un judecător a casat condamnarea, arătând că mărturisirea lui David McCallum din 1985, când avea 16 ani, a fost falsă și că nu există niciun element material care să justifice pedeapsa, relatează joi AFP.

McCallum a fost arestat, alături de alt adolescent de vârsta lui, Willie Stuckey (mort în închisoare), la scurtă vreme de la răpirea și uciderea (pe 20 octombrie 1985) unui tânăr de 20 de ani în cartierul Queens. Corpul victimei a fost găsit a doua zi, cu un glonț în cap.

După ce au fost arestați, cei doi tineri au recunoscut crima și au fost condamnați pentru omor, răpire și furt în 1986, la o pedeapsă de cel puțin 25 de ani, putând ajunge la detenție pe viață. 'După ce au fost revăzute toate faptele și circumstanțele dosarului McCallum — Stuckey — în care verdictul s-a dat doar pe baza mărturisirilor inculpaților—, condamnările nu s-au putut susține', a declarat procurorul de Brooklyn, Kenneth Thompson, afirmând că mărturisirile lor erau false. El a solicitat unui judecător să anuleze condamnările, iar acesta a dat curs cererii în cursul după-amiezii de miercuri.

'Sunt foarte mulțumit, dar și foarte trist', a spus McCallum după anularea condamnării, regretând că Willie Stuckey nu este alături de el. El a adăugat că speră să își termine școala și să vorbească despre erorile judiciare, despre care crede că ar putea continua. 'Sistemul este defect, dar acest lucru nu înseamnă că nu poate fi reparat. Cred că trebuie să fim mai atenți la cei care plâng ca să îi putem ajuta', a afirmat el.

Dosarul celor doi condamnați a fost redeschis în luna ianuarie de o unitate specială creată de procurorul de Brooklyn, numită Unitatea de reexaminare a condamnărilor (CRU). Circa o sută de dosare litigioase urmează să fie analizate de această unitate specială, în fruntea căreia Thompson a numit un profesor de drept de la Harvard, Ronald Sullivan. După zece luni de anchetă, 'CRU a ajuns la concluzia că mărturisirile (celor doi adolescenți) erau false, nefiind susținute de martori sau elemente materiale', a spus Thompson miercuri dimineață.

Reexaminările realizate de CRU au dus până acum la anularea a nouă condamnări, în timp ce 17 au fost considerate justificate.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Invenția unui român care promite reducerea la jumătate a facturii de gaz

2 China profită de slăbiciunea Rusiei și urmărește un nou obiectiv. Kremlinul este neputincios

3 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

4 VIDEO „O soluție foarte ieftină” / Încălzirea globală poate fi inversată prin reînghețarea polilor

5 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene