Un nou website prezintă capodopere din muzeele franceze

Un nou website lansat miercuri de muzeele naționale franceze, intitulat "Images d'Art", va permite publicului să descopere, să colecteze și să împărtășească fotografii gratuite înfățișând 500.000 lucrări din aceste instituții muzeale, informează AFP. "Acest site este o modalitate foarte bună de a progresa în ceea ce privește accesul tuturor la cultură, grație informaticii", a declarat ministrul francez al culturii, Fleur Pellerin.

Pagina de pornire a site-ului (www.images-art.fr), proiectat de Adunarea muzeelor naționale — Grand Palais, se prezintă sub forma unui perete cu imagini reînnoite în mod constant. Făcând click pe fiecare dintre imagini, vizitatorului i se oferă și alte lucrări ale aceluiași artist, din același muzeu, din aceeași perioadă sau utilizând aceeași tehnică sau chiar aceleași culori dominante.

De exemplu, portretul 'în picioare' al lui Ludovic al XIV-lea în costum regal, semnat Hyacinthe Rigaud (1701), poate fi un prilej pentru a se oferi posibilitatea vizualizării și a potretului regelui Ludovic al XV-lea pictat de Jean Martial Fredou (1763) și al lui Napoleon I în hainele lui de încoronare pictat de François Pascal Simon Gerard (1805).

Un al doilea nivel de lectură afișează detaliile lucrării, autorul, titlul, anul creării sale și muzeul unde este expus.

De asemenea, site-ul 'Images d'Art' este interconectat cu site-uri ale muzeelor și cu enciclopedia online Wikipedia.

"Ideea nu a fost de a crea conținut nou, ci de a oferi utilizatorilor acces la cel care există deja și care este foarte relevant, deoarece este chiar al muzeelor", a explicat pentru AFP managerul proiectului Isabelle Reusa.

O altă caracteristică a site-ului permite redistribuirea oricărei imagini prin e-mail sau prin rețelele sociale.

Treptat, site-ul se va îmbogăți din toate resursele disponibile online pentru fiecare lucrare prezentată, mai notează AFP. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți ce se întâmplă în Italia! Supermarketuri golite, nu se mai găsesc substanțe dezinfectante!

2 Să sperăm că aceste lucruri nu se vor adeveri

3 Zvon / Serviciile secrete din NATO ar fi avertizat în legătură cu un „incident de securitate potențial cu impact…

4 Informație exclusivă / Nicușor Dan și Florin Cîțu se vor bate pentru Primăria Capitalei! Firea NU va candida! PM…

5 Așa o fi?

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tesla lansează primul SUV - Model X