Un proiect care are în vedere interzicerea mediatizării suicidului, avizat negativ de CNA

Un proiect care are în vedere interzicerea mediatizării suicidului, avizat negativ de CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să avizeze negativ un proiect de lege care are în vedere interzicerea mediatizării suicidului şi a tentativelor de suicid.

Un proiect care are în vedere interzicerea mediatizării suicidului, avizat negativ de CNA (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

CNA a analizat, joi, o adresă primită de la Guvern-Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul referitoare la o propunere legislativă privind interzicerea mediatizării suicidului şi a tentativelor de suicid.

După ce a analizat acest proiect de lege, CNA a decis cu unanimitatea voturilor membrilor prezenţi la şedinţa de joi (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) să avizeze negativ acest proiect. Avizul CNA este unul consultativ.

Potrivit CNA, cadrul de reglementare în acest domeniu există, iar cel propus prin acest proiect este nefuncţional din punctul de vedere al tehnicii legislative.

"Cineva se uită la televizor şi spune «Ia să fac eu un proiect de lege, ca să vadă alegătorii mei»", a spus membrul CNA Radu Herjeu, referindu-se la acest proiect de lege. "Sigur că aşa ceva nu e normal (mediatizarea sinuciderilor, n.r.), dar există pasaje în Legea audiovizualului care ne permit să sancţionăm. Iniţiatorul, habar n-am cine e, a simţit nevoia unei interzicerii, nu a amendării", a mai spus Herjeu.

Acest proiect de lege, care este iniţiat de senatorul UNPR Marian Vasiliev , presupune că "se interzice tuturor mijloacelor media, incluzând posturile de televiziune, radio, presă scrisă (inclusiv ediţiilor online ale acestora) mediatizarea excesivă (dezbateri, opinii ale specialiştilor, interviuri, reportaje, anchete, editoriale etc.) a cazurilor de suicid, precum şi a tentativelor de suicid".

Potrivit aceluiaşi proiect, "este permisă doar prezentarea scurtă, sub formă de ştire, fără utilizarea de fotografii sau imagini video, excluzând chiar şi formele atenuate (blurate)".

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, potrivit aceluiaşi proiect de lege.

Senatorul Marian Vasiliev îşi motivează această iniţiativă legislativă prin faptul că în ultima vreme a asistat "la escaladarea" acestui fenomen cu consecinţe tragice. El precizează că mediatizarea excesivă a suicidului nu face decât să crească presiunea asupra altor persoane care intenţionează să recurgă la un gest suicidal. "Mai mult decât atât, după fiecare act de suicid mediatizat, se constată o creştere rapidă şi imediată a cazurilor de tentativă de sinucidere", mai spune Marian Vasiliev.

El precizează că interzicerea mediatizării suicidului şi a tentativelor de suicid "nu reprezintă sub nicio formă o limitare a libertăţii de exprimare a presei".

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Asta îl excită foarte mult din punct de vedere sexual” / Ce a povestit Sophie, la BBC, despre Andrew Tate

2 Ioana Cosma, mesaj ironic la adresa Pro TV, în ultima zi la postul la care a lucrat 25 de ani

3 Ce se întâmplă? / Epurarea bruscă a armatei Ungariei

4 VIDEO BRRR! / „Fantoma cu ochi negri" surprinsă de o dronă. Bântuia în pădurea unde a fost găsită

5 De citit...