VIDEO Arhivă impresionantă, disponibilă pe YouTube. British Pathé a terminat de urcat 85.000 de filme online




VIDEO Arhivă impresionantă, disponibilă pe YouTube. British Pathé a terminat de urcat 85.000 de filme online

Pathe a fost lansat în 1896 la Paris de către Charles Pathe şi a venit în Marea Britanie în 1910. Practic, a inventat ştirile moderne şi modul cum arată materialele de presă actuale prin documentare şi reportaje.

Pathe a fost vândut de multe ori, dar în 2009 a devenit arhivă independentă. După doi ani a deschis un canal de YouTube şi astăzi a anunţat momentul cel mare - 3.500 de ore de filmare disponibilă online.

“Speranţa noastră este ca oricine are un calculator sau un telefon mobil să se bucure de imaginile acestea. Arhiva este o comoară istorică şi culturală care nu trebuie uitată. YouTube a părut cea mai bună metodă ca să ne asigurăm că nu uităm”, a spus Alastair White de la British Pathe pentru “The Daily Telegraph”.

Ce veţi găsi pe British Pathe? Noi am făcut câteva selecţiuni, dar începem cu ceva apropiat nouă. Mai jos găsiţi alte filme interesante.

Câteva filme despre România sunt acum disponbiile în arhiva Pathe de pe YouTube.

Regele Mihai devine grădinar în Elveţia - 1953.

Regina Maria la Bran

Rumania’s Beautiful Queen (1914 - 1918) este un film mut despre Regina Maria a României.

Rumania (1964) e un film care arată locurile fascinante din România, care ar fi interesante pentru turişti. Filmul începe la o expoziţie de turism de la Londra. “România poate părea o ţară blocată în mister, în spatele Cortinei de Fier, dar veţi descoperi o ţară care trece peste preconcepţii. Ce ar fi mai vestic decât nişte vaci care traversează un râu într-un canion?”, se arată în filmul de arhivă.

Filmul trece prin munţii Carpaţi, barajul Vidraru, ajunge chiar şi la Romexpo sau la mănăstirile din Vest. Imaginile cu România comunistă par scoase dintr-o lume ideală. Mai jos este filmul.

Meciul de fotbal Anglia - România din 1969.

Imagini rare pentru România - o cursă de Speedway, care nu a mai fost publicată nicăieri, desfăşurată în România. Nu se cunosc mai multe informaţii despre aceasta.

Retragerea României din Axa şi refacerea alianţei cu Aliaţii în al Doilea Război Mondial - imagini cu armata germană pe Prut sau cu soldaţii ruşi.

Meciul de rugby dintre Franţa şi România, câştigat de tricolori în 1968.

Adolf Hitler dansează în această filmare din 1930

Un tratament facial înfricoşător din anii 50

Înmormântarea lui Lenin

Holocaustul, aşa cum a fost (imagini dure)

Păcatele bicicliştilor de la 1936

Primul zbor al fraţilor Wright

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”