VIDEO Cercetătorii americani au proiectat un robot cu patru picioare, capabil să se deplaseze cu 50 kilometri pe oră

VIDEO Cercetătorii americani au proiectat un robot cu patru picioare, capabil să se deplaseze cu 50 kilometri pe oră

Poreclit „Ghepardul” (Cheetah 2), robotul are încorporat un nou algoritm de sincronizare a membrelor sale, precum şi un program care calculează ce forţă ar trebui aplicată pentru a menţine o anumită viteză.

„Mulţi sprinteri, ca Usain Bolt, nu se bazează neapărat pe o mişcare foarte rapidă a picioarelor, cât mai degrabă pe o forţă de împingere în picioare. Acest lucru îi face să arate ca şi cum ar zbura. Un principiu asemănător a fost încorporat şi pentru robot”, a declarat Sangbae Kim, un profesor asociat de inginerie mecanică la MIT.

Echipa de cercetători a prezentat noul lor proiect la Conferinţa Internaţională IEEE dedicată roboţilor inteligenţi, desfăşurată săptămâna aceasta la Chicago.

Experimentele anterioare arată că robotul este capabil să se deplaseze cu viteze de până la 48 de kilometri pe oră, iar autonom, fără ajutorul cablurilor, cu o viteză de circa 20 de kilometri pe oră. De asemenea, acesta poate efectua sărituri de până la jumătate de metru înălţime.

Pe lângă performanţele tehnice, robotul Cheetah 2 este şi unul silenţios, în comparaţie cu versiunile precedente care foloseau motoarele pe benzină.

Proiectul Cheetah este finanţat din surse ale armatei americane, care au pus la dispoziţie circa 95 de milioane de dolari, prin programul M3 (Maximum Mobility and Manipulation), în vederea dezvoltării unor roboţi capabili de a oferi asistenţă în timpul dezastrelor naturale sau pe câmpurile de luptă.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina