VIDEO Serge Gainsbourg ar fi împlinit 86 de ani. De la poetul pop al Franţei, la bărbatul beat care i-a spus lui Whitney Houston, în direct: „I want to fuck her“

Atunci când a murit, pe 2 martie 1991, la 62 de ani, în urma unui atac de cord, Parisul a „înlemnit“ pentru o zi. Micuţul Rue de Verneuil, unde locuia artistul, a fost închis, iar străzile din jur au fost blocate de oamenii care au cântat zile întregi cântecele lui Gainsbourg.

Patru femei - două fiice, o fostă şi o actuală iubită - l-au vegheat patru zile. „A fost Baudelaire al nostru“, a spus preşedintele Francois Mitterand la funeraliile lui Gainsbourg. Poet s-a considerat şi el, întotdeauna, căci nu i-a plăcut cuvântul geniu. A fost iubit de Brigitte Bardot şi Jane Birkin, a fost alcoolic şi fumător înrăit, a fost cel mai mare poet pop al Franţei, „regele“ scandalurilor şi preferatul tabloidelor.

De la celebra melodie „Je t’aime... moi non plus“, care a scandalizat Vaticanul şi întreaga lume, la comentariile sexuale explicite făcute într-o emisiune TV la adresa lui Whitney Houston, vă prezentăm cele mai scandaloase momente din viaţa lui Serge Gainsbourg.

Aventura cu Brigitte Bardot

În 1967, artistul a făcut o pasiune pentru actriţa Brigitte Bardot, care era căsătorită. Cei doi au avut o relaţie, iar Gainsbourg a scris pentru Bardot mai multe cântece, inclusiv „Je t’aime... moi non plus“ şi chiar au înregistrat împreună o versiune a acestei piese.

„Je t’aime... moi non plus“

Varianta cunoscută în toată lumea este cea în care artistul cântă alături muza şi iubita sa, celebra Jane Birkin, mama fiicei lui, actriţa Charlotte Gainsbourg. Gemetele de pe înregistrare, care sugerează actul sexual, au şocat opinia publică la vremea respectivă (1969), iar piesa  „Je t’aime... moi non plus“ a fost interzisă în unele ţări. Cu toate acestea, s-a bucurat de un succes enorm şi este una dintre cele mai cunoscute melodii din lume.

Cum să faci un infarct... cu stil

În 1973, la doar 45 de ani, abuzul de tutun şi alcool şi-a spus cuvântul, iar poetul a suferit primul infarct. Atunci când a sosit ambulanţa pentru a-l transporta la spital, a insistat să fie învelit cu pătura lui scumpă, marca Hermes, pentru că păturile de spital erau „prea urâte“. Pentru că se plictisea în spital, a organizat o conferinţă de presă în care a declarat că, pentru a reduce riscurile unui nou infarct, va „creşte consumul de alcool şi tutun“. De altfel, atunci când a părăsit spitalul, cadrele medicale au găsit în camera lui sticle goale şi mucuri de ţigări.

„Declaraţie“ pentru Whitney Houston

În 1986, într-o emisiune live, difuzată în prime time, moderată de Michel Drucker, Serge Gainsbourg a venit beat şi a spus, în prezenţa lui Whitney Houston, pe atunci în vârstă de 23 de ani: „I want to fuck her“. Reacţia lui Whitney Houston spune totul.

Rock „nazist“

În 1975, la 30 de ani de la terminarea celui De-al Doilea Război Mondial, Gainsbourg a considerat că ar fi bine să scoată un album despre Germania nazistă. Evident, criticile au venit imediat.

Imnul Franţei în versiune raggae

În materie de muzică, artistul a inovat mereu. Iar dacă imnul României a avut o variantă pe ritmuri de manele, în viziunea lui Serge Gainsbourg, „La Marseillaise“ a beneficiat de o versiune reggae. Ca mai mereu, controversele au „lucrat“ în favoarea muzicianului, iar albumul pe care a fost inclusă această variantă a imnului Franţei a avut vânzări uriaşe.

A ars bani la TV

În 1984, guvernul francez stabilise, ca şi în prezent, impozite pe venit foarte mari. Pentru a protesta, a ars în direct, la TV, o bancnotă de 500 de franci. Iar acest lucru era o infracţiune în Franţa. Chiar dacă erai Serge Gainsbourg. Însă „pedeapsa“ a venit din altă parte. Colegii de clasă ai fiicei sale, Charlotte, i-au ars acesteia caietele de teme.

Incest sau coajă de lămâie?

Unul dintre cele mai mari scandaluri este legat de piesa „Lemon Incest“ („Incest de lămâie“ – n.r.) cântată în duet cu Charlotte, pe atunci în vârstă de 12 ani. Gainsbourg a mizat pe faptul că în engleză cuvintele incest (incest – n.r.) şi zest (coajă – n.r.) sunt foarte asemănătoare. Însă şi mai mult a şocat clipul: Charlotte stă în pat, lângă tatăl ei, gol de la brâu în sus, iar cei doi cântă despre faptul că „nu vom face niciodată dragoste“. Opinia publică a fost încă o dată şocată, dar, o dată în plus, metodele lui Gainsbourg s-au dovedit „câştigătoare“: albumul s-a vândut foarte bine, aducându-i artistului sume uriaşe.

 

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

2 Prefectul Clujului, soţia şi baieţelul de nouă luni, diagnosticaţi cu COVID-19 / Prefectul: Gândiți-vă de două o…

3 După șase luni de coronavirus: 5 întrebări la care oamenii de știință încă nu au răspunsul

4 De citit / Un profesor american spune adevărul despre șobolanul pe care Dragnea îl admira și căruia i-a dat chei…

5 Cine este românca depistată pozitiv la coronavirus în insula Creta