Zeci de mii de credincioşi, aşteptaţi să se roage la icoana Fecioarei Maria de la Nicula

Zeci de mii de credincioşi, aşteptaţi să se roage la icoana Fecioarei Maria de la Nicula

Zeci de mii de credincioşi din întreaga ţară sunt aşteptaţi să meargă în pelerinaj şi să se roage, joi şi vineri, la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

Zeci de mii de credincioşi, aşteptaţi să se roage la icoana Fecioarei Maria de la Nicula

Reprezentanţii Mitropoliei Clujului au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că, joi, de la ora 13.00, va avea loc un pelerinaj pe jos de la Biserica Sf. Nicolae din Gherla până la Mănăstirea Nicula, la care vor participa mitropolitul Clujului, IPS Andrei, şi alţi înalţi ierarhi ortodocşi.

"La sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula sunt aşteptaţi, ca în fiecare an, zeci de mii de pelerini din întreaga ţară, care să se închine şi să se roage la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Programul liturgic de joi cuprinde, începând cu ora 7.00, Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, urmat de la 8.30, de Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur şi de taina Sfîntului Maslu. De la ora 13.00, va avea loc un pelerinaj pe jos de la Biserica Sf. Nicolae din Gherla până la Mănăstirea Nicula, la care vor participa mitropolitul Clujului, IPS Andrei, şi alţi înalţi prelaţi ortodocşi", au spus reprezentanţii Mitropoliei.

Potrivit acestora, joi, de la ora 21.30, icoana făcătoare de minuni va fi scoasă din biserică, vor avea loc Utrenia şi Prohodul Maicii Domnului, iar în jurul orei 02.00 va avea loc înconjurul bisericii cu icoana.

Vineri dimineaţă, de la ora 9.00, va fi oficiată slujba de Liturghie de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei, la care sunt aşteptaţi să participe şi politicieni, parlamentari, demnitari din administraţia locală şi judeţeană, printre care se numără şi ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

"Ca în fiecare an, se vor pregăti pentru pelerini circa 10.000 de sarmale şi felii de cozonac", au mai spus sursele citate.

Şi Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla organizează un pelerinaj, joi, la care va fi prezent episcopul Florentin Crihălmeanu.

Potrivit unui comunicat al Eparhiei transmis, miercuri, pelerinajul credincioşilor greco-catolici va începe la ora 16.00 de la capela "Sf. Iosif" din Gherla până la biserica parohială din satul Nicula.

"În ziua marelui Praznic al Adormirii Maicii Domnului, vineri, de la ora 10.30, în curtea bisericii parohiale din Nicula, episcopul Florentin Crihălmeanu, împreună cu un sobor de preoţi, va celebra Sfânta Liturghie Arhierească, în cadrul căreia va avea loc hirotonirea întru diaconie a unui absolvent al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, secţia Pastorală", se mai arată în comunicat.

Atestată documentar din 1552, Mânăstirea Nicula a fost, la început, o aşezare monahală modestă şi a devenit cunoscută în primăvara anului 1699, prin icoana Maicii Domnului, zugrăvită în 1681 de către preotul ortodox Luca din Iclod, care s-a dovedit ca fiind făcătoare de minuni şi, prin aceasta, obiectiv de pelerinaj.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații certe

2 Zvon...

3 Așa o fi?

4 De citit! / Este posibil, oare, așa ceva în inima României?

5 Zvon... / Din „culisele întâlnirii” PNL-PSD de la vila Lac