Băsescu: Mandatul meu se termină pe 21 decembrie; după, voi deveni membru PMP

Băsescu: Mandatul meu se termină pe 21 decembrie; după, voi deveni membru PMP

Președintele Traian Băsescu a precizat, joi, că mandatul său se încheie la 21 decembrie, arătând că după această dată va deveni membru al PMP.

"Aș vrea să spun foarte clar, indiferent ce se întâmplă în campania prezidențială, mandatul meu se termină pe 21 decembrie, la ora 24,00, pe 22 altcineva trebuie să fie la Palatul Cotroceni: ori un nou președinte ales, ori președintele Senatului, ori președintele Camerei sau cum vor fi jocurile având în vedere că și președintele Senatului este și el un candidat", a declarat Băsescu, înainte de plecarea la Bruxelles, unde va participa la reuniunea Consiliului European.

El a subliniat că mandatul său la Palatul Cotroceni se încheie pe 21 decembrie și că nu există articol constituțional care să permită președintelui în exercițiu să-și prelungească mandatul.

"Nu există astfel de articol constituțional sau legal, doar — Doamne, ferește! — în situații de război. Nu acest aspect îl analizăm.

Deci, deși suntem cu doi candidați aflați în fruntea sondajelor care niciunul nu este bun pentru Președinția României, eu nu pot să mai rămân nicio zi după ce mi se termină mandatul constituțional. Mi-aș dori mult ca acest subiect să nu mai fie un subiect de dezbatere, fiindcă nu are fond problema și nici nu-mi doresc", a mai arătat Băsescu.

Șeful statului a adăugat că își dorește să-și exercite mandatul până în ultima zi cum prevede Constituția și cu exercitarea tuturor prerogativelor, nu să-și prelungească mandatul.

"Plecați de la premisa că nu pot constituțional să rămân nici măcar o oră după data de 21, ora 24,00. Ar fi exercitare ilegală de mandat de președinte al României și în niciun caz nu voi abandona principiul pe care l-am avut în cei zece ani de a respecta Constituția și de a mă apăra cu Constituția. În cele două zile în care lipsesc, rog să nu se mai speculeze pe tema cât rămâne Băsescu după data de 21. Îi liniștesc pe toți: nu rămân niciun minut", a spus Băsescu.

El a anunțat că după încheierea mandatului va deveni membru al PMP, că intenția sa este să construiască un partid nou, motivând că toate partidele vechi sunt compromise.

"Trebuie o construcție nouă și trebuie analizat foarte bine și posibilitatea de a aduce oameni noi, pentru că PMP în mod gratuit s-a pricopsit cu parlamentari chemați în instanță. (...) Iar asta este o lecție că într-adevăr un partid nou trebuie construit cu oameni noi în așa fel încât în 2016 românii să aibă o alternativă cu asta", a mai declarat șeful statului.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

2 VIDEO Păzea, Ucraina, că vin trupele de „elită” ale Rusiei!

3 Pe internet circulă informația neconfirmată că Xi Jinping a fost plasat în arest la domiciliu de către Armată

4 Bătrânul care s-a aruncat cu soția de la etajul 7 a fost demnitar în Guvernul Văcăroiu / Ce a scris în biletul de adio

5 I-a condamnat la moarte / Putin a refuzat cererea comandanților ruși de retragere din orașul Herson, într-un mod ordonat, pentru salvarea vieților solda…