DNA face percheziţii la Remus Truică, Dumitru Nicolae Niro, Harnagea şi Cocoş/Harnagea este fost director SIE

DNA face percheziţii la Remus Truică, Dumitru Nicolae Niro, Harnagea şi Cocoş/Harnagea este fost director SIE

Procurorii DNA efectuează la această oră percheziţii la locuinţele lui Remus Truică, Harnagea şi Cocoş. Cătălin Harnagea este fost director SIE în mandatul lui Emil Constantinescu. Dumitru Nicolae Niro este finul lui Gabriel Oprea, ministrul de interne şi vicepremier, Victor Ponta şi Daciana Sârbu şi-au cumpărat apartamente de lux în complexul rezidenţial al lui NIRO. Acesta este proprietarul de la Dragonul Roşu. Percheziţii se fac şi la Pescariu, băiatul lui Mihai Tănăsescu, Dorin Marian, fost şef de cabinet al lui Tăriceanu, Marian Petrache, lider PNL, şi Gabriel Sandu. Anchetatorii au descins şi la locuinţa şefului COSR, Alin Petrache, fost deputat PSD.

Un amănunt de culoare. La B1, percheziţiile de la NIRO nu există.

Ponta a fost angajatul lui Dorin Cocoş. Vin vremuri grele pentru candidatul PSD. Prietenii ştiu de ce...

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca printre locuintele perchezitionate sunt cele ale lui Catalin Harnagea, fost sef al Serviciului de Informatii Externe, in perioada 1997-2001, si ale oamenilor de afaceri Dorin Cocos, Remus Truica si Nicolae Dumitru. De asemenea, potrivit unor surse citate de Agerpres, sunt perchezitii si la firma Niro, precum si la fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu, presedintele Comitetului Olimpic Roman, Alin Petrache, si la fostul consilier prezidential Dorin Marian. Potrivit B1 TV, perchezitii au loc si la baza sportiva a fostului sportiv Dinu Pescariu.

Citeşte şi:  http://www.comisarul.ro/politic/ponta-sluga-familiei-cocosvictor-ponta-catre-dorin_178083.html&hl=victor%20ponta,%20sluga%20familiei%20cocos

http://www.comisarul.ro/politic/(1)toata-lumea-se-intreba-de-unde-are-remus-truica_133961.html&hl=remus%20truica

http://www.comisarul.ro/politic/(2)remus-truica-trezorierul-personal-al-danei-nast_135882.html&hl=remus%20truica

Comunicatul DNA

În dosarul penal mediatizat prin comunicatului nr. 1342/VIII/3 din data de 26 septembrie 2014, privind suspiciunea săvârşirii unor fapte de corupţie în legătură cu încheierea unor contracte de licenţiere IT, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

În cursul zilei de 16 octombrie 2014, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 56 de locații situate în municipiul Bucureşti şi comune din judeţul Ilfov, având destinaţia de sedii de societăţi comerciale, de fundaţii sau domicilii ale unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

In acest dosar, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut avize pentru inceperea urmaririi penale impotriva a noua ministri din guvernele Nastase si Boc pentru fapte de coruptie in dosarul cumpararii de licente Microsoft. Sefa DNA a cerut procurorului general sa sesizeze presedintele Romaniei si conducerea Senatului, a Camerei Deputatilor si a Parlamentului European pentru a putea incepe urmarirea penala fata de cele 9 persoane. Cei noua fosti ministri suspectati de DNA ca ar fi savarsit infractiuni de coruptie sunt: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihailescu, Dan Nica, Adriana Ticau, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu. La toti exista multiple acuzatii, printre care si luare de mita, cu exceptia lui Daniel Funeriu si Valerian Vreme - acuzati doar de abuz in serviciu.

Procurorii sustin ca mai multi ministri din Guvernul Nastase si Guvernele Boc 1, 2 si 3 au savirsit fapte de coruptie pentru a incheia sau a prelungi contracte cu preturi umflate, care au dus la pagubirea bugetului de stat. E vorba despre contracte de achizitionare a unor licente Microsoft in unitatile scolare din Romania, de contracte pentru produse educationale Microsoft si de contracte aferente derularii Programul "Sistem Educational Informatizat" (SEI). Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Cine asemnat contractele

"Pentru perioada 2004-2009

Conform Hotararii de Guvern nr. 470/2004, Secretariatului General al Guvernului i s-a atribuit competenta de a semna contractul comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft. Decizia semnarii unui astfel de contract a fost luata ca parte a campaniei desfasurate de Guvernul Romaniei pentru combaterea pirateriei software si respectarea dreptului de proprietate intelectuala. Contractul a fost semnat de Catre Secretariatul General al Guvernului (SGG), pe o perioada de 5 ani (2004-2009).
Valoarea initiala a contractului incheiat in anul 2004 intre SGG si Microsoft, prin reprezentantul sau Fujitsu Siemens GmbH Austria a fost de 54.567.465 USD pentru un numar de 50.155 licente cu drept de utilizare incepand cu anul 2004 pana in anul 2009.

Prim Ministru: Adrian Nastase

Contrasemneaza:
- Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei - Dan Nica
- Ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului - Eugen Bejinariu
- Ministrul finantelor publice - Mihai Nicolae Tanasescu

Mai trebuie precizat ca odata cu intrarea in vigoare a acestei hotarari, a fost abrogata Hotararea Guvernului nr. 1.473/2003 pentru atribuirea competentei Secretariatului General al Guvernului de a semna contractul-cadru de licentiere referitor la produsele Microsoft, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 912 din 19 decembrie 2003.

Hotararea Guvernului nr. 1.473/2003 a fost semnata in 11 decembrie 2003 de urmatorii:

PRIM-MINISTRU: ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
- Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei - Adriana Ticau, secretar de stat
- Ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului - Eugen Bejinariu
- Ministrul finantelor publice - Mihai Nicolae Tanasescu

"In data de 2 noiembrie 2004, contractul amintit a fost extins, prin actul aditional nr. 1 pentru licentele educationale, competentele de semnare revenind tot SGG, secretariatul tehnic fiind asigurat de catre Ministerul Educatiei. Aceasta procedura a fost aprobata prin HG nr.1778/2004. Valoarea totala a acestui act aditional a fost de 19.370.500 USD pentru un numar de 106.800 licente cu drept de utilizare incepand cu anul 2004 pane in anul 2009. Plata catre Fujitsu Siemens GmbH Austria a fost facuta de catre SGG in 9 trance incepand cu anul 2005 pans la data de 15.04.2009.


HG nr.1778/2004 a fost data in 21 octombrie 2004, fiind semnata de urmatorii:

PRIM-MINISTRU: ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
- Ministrul educatiei si cercetarii - Alexandru Athanasiu
- Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei - Silvia Adriana Ticau
- Ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului - Eugen Bejinariu
- Ministrul finantelor publice - Mihai Nicolae Tanasescu

In anul 2008, prin Hotararea de Guvern nr.199/2008, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatie(MCTI) a preluat competentele Secretariatului General al Guvernului, aferente contractului comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft, incheiat la 15.04.2004 .

Prin Hotararea de Guvern nr. 634/2008 i s-a atribuit MCTI dreptul de a semna, impreuna cu Fujitsu - Siemens GmbH Austria, Actul Aditional nr. 2 cu o valoare totala de 31.144.865,64 USD pentru un numar de 39.385 licente cu drept de utilizare incepind cu anul 2006 pima in anul 2009 .


Hotararea de Guvern nr. 634/2008 a fost semnata in 11 iunie 2008 de urmatorii:

PRIM-MINISTRU: CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
- Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei - Constantin Teodorescu, secretar de stat
- Ministrul economiei si finantelor - Varujan Vosganian

In anul 2008 a fost aprobata Hotararea de Guvern nr.1193/2008 pentru incheierea Actului aditional nr. 3 de modificare a Actului aditional nr. 2 din 11 iunie 2008 la Contractul comercial de inchiriere de licente nr. 0115 RO, incheiat la Bucuresti la data de 15 aprilie 2004, pentru produsele Microsoft, intre Guvernul Romaniei si Microsoft Ireland Operation Limited, aprobat prin Hotarbrea Guvemului nr. 634/2008. Acesta prevede plata TVA catre Fujitsu Siemens Computers GesmbH Viena, sucursala Bucuresti.

Hotararea de Guvern nr.1193/2008 a fost data in 24 septembrie 2008, fiind semnata de urmatorii:

PRIM-MINISTRU: CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
- Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei - Karoly Borbely
- Ministrul economiei si finantelor - Varujan Vosganian

Prin Hotararea de Guvern nr.1451/2008 i s-a atribuit Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei dreptul de a semna Actul aditional nr. 4. Valoarea totala a Actului aditional nr. 4 a fost de 26.725.491,36 USD pentru un numar de 40.939 licente cu drept de utilizare incepand cu anul 2007 pina in anul 2009 respectiv 22.860 licente cu drept de utilizare incepand cu anut 2008 pane in anul 2009.

Suma nu a fost achitata datorita unor deficiente constatate in actul aditional incheiat, cu efecte in derulare. Factura a fost stomata cu acceptul firmei. Precizam ca incepand cu anul 2009 Fujitsu - Siemens GmbH Austria, titular al contractului comercial de inchiriere de licente nr. 0115R0, Actele Aditionale nr. 1, 2, 3, 4 si-a incetat activitatea.

Pentru perioada 2009-2012

Prin Hotararea de Guvem nr. 460/2009 pentru atribuirea competentei Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale de a desfasura procedura de licitatie deschisa, licitatie restransa sau negociere cu publicare prealabila a unui anunt de participare, dupd caz, in vederea incheierii unui acord-cadru ce are ca obiect achizitia dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare, s-a mandatat Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, in numele Guvemului sa desfasoare procedura de achizitie publica.

In urrna desfasurarii procedurii de licitatie deschisa, cu respectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii. cu modificarile completarile ulterioare la data de 12.08.2009, a fost incheiat acordul cadru cu castigatorul, respectiv asociatia contractanta formata din D-CON.NET AG, in calitate de lider, D-CON.NET GMBH - membru asociere, COMSOFT DIRECT AG - membru asociere, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ AG - membru asociere, DIM SOFT SRL- membru asociere


Hotararea de Guvem nr. 460/2009 este cea despre care Corpul de Control al Premierului sustine ca ar fi fost incalcata de Valerian Vreme, Daniel Funeriu si Emil Boc.

Hotararea de Guvem nr. 460/2009 a fost data in 15 aprilie 2009 si semnata de urmatorii:

PRIM-MINISTRU - EMIL BOC
Contrasemneaza:
- Ministrul comunicatiilor si societatii informationale - Gabriel Sandu
- Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si MonitorizareaAchizitiilor Publice - Cristina Traila
- Viceprim-ministru, ministrul administratiei si internelor - Dan Nica
- Ministrul finantelor publice - Gheorghe Gherghina, secretar de stat

In baza acestui Acord - Cadru au Post incheiate urmatoarele contracte subsecvente/acte adijionale, astfel:

1.Contractul subsecvent nr.35/09.09.2009, valabil pana la data de 30 septembrie 2012, contract ce are ca object inchirierea cu optiune de cumparare a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft pe o durata de 3 ani, pentru institutiile administratiei publice centrale prevazute in anexa 2 la H.G. nr. 460/2009 (in anexa 2 la HG 460/2009 sunt prevazute tipurile sj cantitatiile de licente).

Valoarea contractului - 90.182.344,76 euro, iar platile s-au efectuat in 3 transe anuale egale, in perioada 2010-2012

2. Contractul subsecvent nr.108/17.08.2011, (Nota Redactiei: acesta este contractul sesizat de Corpul de control al Premierului. Valerian Vreme, PDL, a fost ministru al Comunicatiilor in perioada septembrie 2010-februarie 2012) valabil pana la data de 31 decembrie 2012, contract ce are ca object inchirierea de produse software Microsoft pentru Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Valoarea contractului - 13.904.599 euro, iar platile s-au efectuat astfel: in anul 2011: 3.746.748 euro, in anul 2012: 5.078.925,50 euro si in anul 2013: 5.078.925,50 euro, reprezentand ultima transa de plata.

Cantitatile contractate, conform fundamentarii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului din anul 2011, aprobata prin Nota privind licentele pentru produsele Microsoft utilizate de MECTS in scoli, nota aprobata in sedinta de Guvem din data de 06.07.2011sunt: 179.259 licente prodesk top si 6.828 licente Windows Server standard 2008.

In luna decembrie 2012, in urma verificarilor efectuate, s-a convenit, pentru contractul subsecvent nr.108/17.08.2011 privind Ministerul Educatiei Nationale, sa se prelungeasca termenul de utilizare a licentelor educationale (pentru perioada 01.01.2013-31.12.2013) fiind modificate in acelasi limp si cantitatile initiale (pentru 107.779 licente prodesk top si 5.318 licente Windows Server standard 2008), fara plati suplimentare fata de prevederile contractului initial.

3.Contractul de furnizare produse cu nr. 54/2012, subsecvent Acordului - Cadru de furnizare produse nr. 32/2009, cu o valoare a contractului de 7.979.347,86 euro si pentru perioda octombrie-decembrie 2012, in urmatoarele conditii. Plata s-a efectuat in anul 2013 iar furnizorul se obliga sa livreze Achizitorului, sub forma inchirierii pe o durata de maxim 3 luni (pentru perioada 01.10.2012-31.12.2012) cu optiune de cumparare, drepturile neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft. Numarul de licente produse Microsoft sunt cele utilizate la data de 30.09.2012, conform raportarilor transmise de institutiile publice beneficiare.

Achizitorul isi poate exprima optiunea de cumparare definitiva (buy-out) pentru produsele software care fac obiectul prezentului contract oricand pe durata de valabilitate a Acordului cadru de furnizare nr. 32/2009.

4. Actul aditional nr. 1 cu nr. 93120.12.2013 la Acordul -cadru de fumizare produse nr. 32/2009, prin care s-a stabilit cumpararea definitiva (buy-out) pentru produsele software. Astfel s-a stabilit ca in termen de 30 de zile de la aprobarea bugetului de stat pe anul 2013, sa se inchele contractul subsecvent avand ca object cumpararea definitiva (buy-out) pentru produsele software care fac obiectul contractului).

Valoarea totala este de 33.254.192,58 euro iar platile se vor efectua in perioada 2013-2015 in transe egale anuale de 11.084.730,86 euro. In baza acestui act aditional la Acordul Cadru, s-a primit din partea Microsoft notificarea prin care s-a atestat faptul ca incepand cu data de 01.01.2013 s-a acordat achizitorului dreptul neexclusiv de utilizare pentru durata nelimitata (licenta perpetua) pentru produsele software ai caror utilizatori vor fi institutiile publice beneficiare.

5. Contractul de fumizare produse cu nr. R0/41 din data de 03.04.2013, inregistrat la MSI cu nr. 37/30.04.2013 (subsecvent Acordului-cadru de fumizare nr. 32/12.08.2009, incheiat in baza HG nr. 460/2009 si a Actului aditional nr. 1 cu nr. 93/20.12.20) avand ca object cumpararea definitiva (buy-out) licente Microsoft. Tipuri cantitati totale de licente XP, stabilite in baza situatiei elaborate de institutiile publice beneficiare si a comenzilor transmise:


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...