ALEGERI PREZIDENŢIALE - Peste 1,79 milioane de bucureşteni, aşteptaţi la urne pentru alegerea preşedintelui

ALEGERI PREZIDENŢIALE - Peste 1,79 milioane de bucureşteni, aşteptaţi la urne pentru alegerea preşedintelui

Peste 1,79 milioane de bucureşteni sunt aşteptaţi la urne, duminică, pentru alegerea noului şef al statului, scrutin care se desfăşoară, în Capitală, la 1.245 de secţii de votare.

Pe listele electorale permanente, tipărite de primăriile de sector, sunt înscrişi 1.790.407 de cetăţeni cu drept de vot din Bucureşti. În Sectorul 1 figureză 208.288 de alegători, în Sectorul 2 - 321.210, în Sectorul 3 - 403.209, în Sectorul 4 - 274.321, în Sectorul 5 - 249.366, iar în Sectorul 6 - 334.013 de cetăţeni cu drept de vot.

Cele mai multe secţii de votare, 274, sunt amenajate în Sectorul 3. În Sectorul 1 sunt 162 de secţii, în Sectorul 2 - 202, în Sectorul 4 - 178, în Sectorul 5 - 196, iar în Sectorul 6 - 233 de secţii de votare.

Potrivit Prefecturii Capitalei, în Bucureşti nu sunt organizate secţii de vot speciale.

Scrutinul de duminică a început la ora 7.00 şi se va termina la ora 21.00, alegătorii votând la secţiile la care sunt arondaţi potrivit domiciliului. Persoanele care în ziua votării află în alte localităţi decât cele de domiliu pot vota la orice secţie din ţară, însă numai după ce declară în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin.

Persoanele care votează în două sau mai multe rânduri ori votează fără a avea acest drept riscă între şase luni şi trei ani de închisoare. Aceeaşi pedeapsă este prevăzută şi pentru cei care oferă bani ori diverse bunuri pentru a convinge alegătorii să voteze sau nu un anumit candidat.

Românii care duminică se află în străinătate pot vota la una dintre cele 294 de secţii organizate în afara ţării.

Ministrul Afacerilor Interne a atras atenţia cetăţenilor care merg duminică la vot să se asigure că au documentele de identitate valabile. Birourile de Evidenţă a Persoanei sunt deschise, pentru eliberarea documentelor de identitate, şi duminică, în ziua votului.

Alegătorii netrasportabili pot vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri scrise adresate preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare, solicitările de acest fel trebuind să fie depuse, cel mai târziu, sâmbătă.

Persoanele reţinute, arestate preventiv ori condamnate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale pot vota dacă au făcut cereri în acest sens către directorul penitenciarului sau centrului de arest.

Persoanele arestate la domiciliu primesc urna mobilă dacă au făcut cereri către preşedinţii secţiilor de votare, însoţite de o copie a hotărârii judecătoreşti prin care s-a decis măsura respectivă, precum şi de o copie a încheierii prin care s-a respins cererea de a permite părăsirea domiciliului.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”