Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Arestările DNA schimbă legea administraţiei locale

Arestarea primarului şi viceprimarului, la pachet, a făcut ca unii deputaţi să ceară modificarea legii 215/2001 referitoare la administraţia publică locală.

Proiectul de lege, care s-a aflat în dezbatere publică până săptămâna trecută propune ca:

„În situaţia în care sunt suspendaţi din funcţie, în acelaşi timp, atât primarul, cât şi viceprimarul, consiliul local deleagă un consilier care va îndeplini atât atribuţiile primarului, cât şi pe cele ale viceprimarului, până la încetarea suspendării.”

Modificare legii vine după ce primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, şi viceprimarul Szoke Domokos au fost plasaţi în arest la domiciliu la începutul lunii trecute. Un alt caz celebru este cel al localităţii Rădăuţi din judeţul Suceava. Aici primarul Aurel Olărean a fost suspendat, fiind arestat la domiciliu, Consiliul local este dizolvat, iar mandatul secretarului Consiliului local s-a încheiat în 27 aprilie şi nu poate fi angajat altcineva pentru că nu are cine să îi semneze angajarea.

Şi în acest caz, deputaţii au prevăzut modalitatea în care să acţioneze autorităţile.

„În situaţia în care niciun consilier local prevăzut la litera a) nu poate îndeplini atribuţiile primarului, cât şi pe cele ale viceprimarului, prevăzut la litera a), până la încetarea suspendării, prefectul are obligaţia să desemneze un funcţionar public (consilier) din cadrul Departamentului Juridic al Prefecturii.”

Mai mulţi primari din România au probleme cu legea, procurorii DNA reuşind să obţină măsuri preventive împotriva lor. În acest moment, cele mai celebre cazuri sunt al lui Radu Mazăre, care a şi demisionat de la conducerea primăriei Constanţa şi al lui Marian Vanghelie, primar al Sectorului 5 al Capitalei. De asemenea, primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, a fost suspendat din funcţie, fiind arestat la domiciliu într-un dosar în care este acuzat de DNA că a folosit poliţia locală în interes propriu. SURSA BN 24.ro.

Galerie foto și documenteTrimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO N-au avut curaj! Kovesi a ieșit de la audieri! Declarații INCENDIARE despre Ghiță!

2 Gelu Diaconu, fostul șef al Fiscului: „Ca cetățen a cărui viață și carieră au fost distruse de DNA condusă de …

3 VIDEO Dragnea, atac josnic la un jurnalist ProTV! Dementule, de ce nu te internezi la Bălăceanca dacă tot ai o…

4 BRRR! Liviu Avram / Lipiți această poză de ceea ce se întâmplă cu Kovesi și veți înțelege multe! Detalii care d…

5 ULTIMA ORĂ Ministerul justiției a trimis la CSM proiectul de OUG privind desemnarea procurorului european din …

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când pui un GoPro pe placa de surfing