Așa o fi? Ungurii și austriecii PUN ÎN CÂRCA unui ROMÂN MORȚII din Austria/Precizare MAE

Așa o fi? Ungurii și austriecii PUN ÎN CÂRCA unui ROMÂN MORȚII din Austria/Precizare MAE

UPDATE/Niciun cetatean roman nu este implicat in cazul camionului abandonat in Austria, in care au fost gasiti mai multi refugiati asfixiati, precizeaza Ministerul roman de Externe, intr-un comunicat transmis HotNews.ro.

MAE afirma ca, in urma demersurilor intreprinse pe langa politia austriaca, Ambasada Romaniei la Viena a fost informata ca autovehiculul are numere de inmatriculare ungare provizorii.

"Potrivit informatiilor obtinute pana la acest moment, niciun cetatean roman nu este implicat in incident. Politia austriaca continua cercetarile in acest caz", subliniaza MAE.

Totodata, conform primelor informatii obtinute de catre Ambasada Romaniei la Budapesta din partea autoritatilor ungare, solicitantul numerelor de inmatriculare ale camionului implicat in incident nu este cetatean roman.

Aproximativ 50 de imigranţi au fost găsiţi morţi într-un camion abandonat pe o autostradă din Austria, autorităţile suspectând că extracomunitarii s-au asfixiat, afirmă surse citate de site-ul cotidianului Corriere della Sera. Potrivit unui oficial ungar, camionul aparţine unui cetăţean român şi era înmatriculat în Ungaria. 

Camionul a fost găsit pe autostrada A4, între localităţile Neusiedl şi Parndorf. Autostrada face legătura între frontiera ungaro-austriacă şi oraşul Viena.

Potrivit agenţiei austriece APA, la bordul camionului au fost găsite cel puţin 20 de cadavre ale unor imigranţi.

Camionul abandonat avea numere de înmatriculare ungare, a confirmat Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Vehiculul a fost achiziţionat recent de un cetăţean român de la o companie slovacă şi a fost înmatriculat în localitatea Kecskemet, situată în sudul Ungariei, a explicat Janos Lazar.

"Este o tragedie care ne priveşte pe toţi. Traficanţii de persoane sunt criminali", a declarat Johanna Mikl-Leitner, ministrul austriac de Interne.

Potrivit martorilor, autocamionul era parcat în zonă de cel puţin 48 de ore.

Autorităţile austriece cooperează cu poliţia ungară în acest dosar. Şoferul camionului, suspectat de trafic de persoane, este căutat activ de poliţia austriacă.

Janos Lazar a precizat ca politia austriaca a informat Budapesta ca soferul vehiculului era un roman. "Se pare ca victimele erau migranti, intr-o operatiune de trafic de fiinte umane", a spus el.

16 români au fost arestați la Budapesta, alții 5, în Austria 

Mai multe călăuze din România au fost arestate în Austria. Românii ar fi transportat imigranți din Afganistan și Irak într-un camion frigorific, potrivit presei din Austria. Poliţia maghiară a comunicat că 16 români au fost, de asemenea, arestaţi pentru trafic de persoane.

Cinci români au fost arestaţi, fiind prinşi de poliţie pe autostrada A4 în Austria. Sunt acuzaţi că ar fi fost călăuzele unor refugiaţi din Irak şi Afganistan.

Autorităţile austriece au interceptat mai multe transporturi cu refugiaţi în ultimele 24 de ore.

Totodată, Poliţia Naţională din Ungaria a comunicat că în Budapesta, doar în cursul nopţii trecute, au fost arestate 21 de călăuze, din care 16 sunt cetăţeni români.

Românii încercau să treacă spre Austria, cel mai probabil, aproape 100 de refugiaţi.

Aceştia transportau în maşini persoane provenind mai ales din Siria. În maşini au fost găsite zeci de mii de euro.

Călăuzele au fost arestate, iar maşinile au fost confiscate, fiind demarate procedurile judiciare pentru a se stabili de unde veneau şi cât de mare e reţeaua din care fac parte.

Românii riscă închisoare de la 2 la 8 ani, în Ungaria.




Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…