Băsescu: Cel mai grav incident de securitate petrecut între NATO și Rusia de 50 de ani

Băsescu: Cel mai grav incident de securitate petrecut între NATO și Rusia de 50 de ani

Doborarea avionului de vanatoare Suhoi-24 al Rusiei, marti dimineata, dupa ce aparatul de zbor a patruns in spatiul aerian al Turciei, reprezinta "cel mai grav incident de securitate care s-a petrecut intre NATO si Federatia Rusa de 50 de ani incoace", a declarat fostul presedinte Traian Basescu la B1 Tv.

Fostul presedinte al Romaniei a mai afirmat ca "Cred ca trebuie sa privim la realitatea geografica. Ca sa treci frontiera siriano-turca este o chestiune de secunde. Asta nu e o scuza ca s-a intrat in spatiul aerian al Turciei".

Traian Basescu a subliniat insa ca "Sper ca NATO si Federatia Rusa sa aiba o abordare tehnica si nu una politica legata de acest incident. Sper din tot sufletul sa existe o analiza tehnica si nu una politica si acest incident extrem de grav sa fie tratat ca o intamplare."

NATO va organiza o "reuniune extraordinara" marti dupa-amiaza la Bruxelles, in urma crizei militare majore izbucnite marti dimineata intre Turcia si Rusia: aviatia turca a doborat un avion de vanatoare rusesc in apropiere de granita turco-siriana. Ulterior, Rusia a anuntat ca avionul ii apartine, insa a sustinut ca nu a violat spatiul aerian turc. Ministerul turc al Apararii sustine insa ca avionul rusesc Suhoi-24 a violat spatiul aerian si ca a fost avertizat de 10 ori, inainte de a fi doborat.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”