Băsescu: Ponta trebuie să recunoască faptul că a fost ofițer acoperit SIE

Băsescu: Ponta trebuie să recunoască faptul că a fost ofițer acoperit SIE

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că premierul Victor Ponta a fost ofițer acoperit SIE în perioada 1997 - 2001.

''Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997 — 2001 a fost ofițer acoperit al SIE (...). A fost ofițer SIE, ceea ce explică și propulsarea lui de la parchetul de la judecătoria de sector direct în Parchetul General'', a afirmat șeful statului, la Realitatea TV.

Băsescu a arătat că premierul a făcut ''o mare greșeală'' că nu a spus public faptul că a fost ofițer acoperit.

Întrebat dacă Ponta ar trebui să se retragă din cursa prezidențială, Traian Băsescu a replicat: ''E treaba lui ce face''.

Președintele a arătat că, pentru a se proteja, premierul a introdus într-o hotărâre de Guvern din 2013 un articol care spune că inclusiv cei care și-au încheiat raporturile de serviciu rămân ''acoperiți''.

''Mi-aș permite să spun că pentru a crea această diversiune în care și cei care și-au părăsit serviciul nu trebuie să spună s-a încălcat chiar legea SIE care spune că activitățile SIE sunt secret de stat, ori în anexă se pun toate activitățile pe care le desfășoară SIE, ceea ce este nepermis'', a explicat Băsescu.

Șeful statului a precizat că acea hotărâre de Guvern a fost inițiată de Teodor Meleșcanu, care era la acea vreme șeful Serviciului de Informații Externe, și semnată de Victor Ponta.

''Eu nici nu cred că a trecut prin Guvern, nu cred că a fost o discuție în Guvern, dar trebuia această hotărâre, înainte să ajungă în Guvern, trebuia să treacă prin CSAT, pentru că CSAT aprobă clasificarea documentelor Serviciilor de informații. Nu a fost adusă și, dacă ar fi fost adusă, nu ar fi trecut de mine niciodată cu acea extindere la punctul 4 în care și cei care nu mai lucrează rămân ascunși toată viața lor'', a adăugat președintele.

Întrebat dacă Meleșcanu este complice la această situație, Băsescu a răspuns: ''Total!''.

De asemenea, șeful statului a precizat că nu a purtat o discuție cu premierul Victor Ponta pe această temă. ''Nu, pentru că nu merita să o am. Ce ar fi putut să îmi spună Victor Ponta? (...) Asta arată intervenția politicului în treaba serviciilor. Această hotărâre nu ar fi trecut niciodată pentru că ea lista toate activitățile secrete ale SIE'', a mai spus Traian Băsescu. AGERPRES/(A — autor: Anamaria Toma, editor: Georgiana Tănăsescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”