Câți SPIONI a pregătit România pentru NATO

Puțină lume știe că România are un rol extrem de important în munca de intellige din cadrul NATO. Ofiţerii de informaţii militare din statele NATO se instruiesc la un centru care funcţionează în România.

Ministrul român al Apărării, Mircea Duşa, a vizitat Centrul de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT (Human Intelligence) care funcţionează la Oradea.

Vizita s-a realizat miercuri, cu prilejul aniversării a cinci ani de la înfiinţarea Centrului.

„Suntem foarte mândri că acest Centru de excelenţă a devenit unul dintre principalii furnizori de expertiză în domeniul HUMINT în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, peste 600 de specialişti ai NATO fiind pregătiţi aici de la înfiinţarea instituţiei”, a afirmat ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa.

HUMINT înseamnă culegerea şi prelucrarea informaţiilor din surse umane.

De asemenea, ministrul Duşa i-a mulţumit ambasadorului Sorin Ducaru pentru activitatea desfăşurată în calitate de asistent al secretarului general al NATO, precum şi personalului Centrului HUMINT, definit drept „prima instituţie a NATO înfiinţată în România”.

Centrele de excelenţă sunt instituţii militare internaţionale, găzduite de către una dintre ţările membre NATO (Naţiune Cadru), sprijinită de alte naţiuni, numite Naţiuni Sponsor. 

Urmare a experienţei acumulate în numeroasele misiuni executate în teatrele de operaţii, România s-a oferit să creeze un astfel de centru pentru disciplina informaţii din surse umane (HUMINT). Astfel, în martie 2010, a fost deschis Centrul de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT de la Oradea, cu sprijinul celor opt Naţiuni Sponsor: Cehia, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ungaria.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Masturbatoarea PSD cheamă bucureștenii în stradă împotriva „dictaturii sanitare”! Șeful ei, Ciolacu, fol…

2 VIDEO Priviți și citiți! Acestea sunt măștile cu șpaga de la UNIFARM! Scandalul duce sus de tot! Pitcovici i-a…

3 Băsescu și Ponta, bălăcăreală la Cocina TV! Ponta: După şase seara, culcaţi-vă / Băsescu: E tonul prostului

4 Numărul cazurilor noi de coronavirus se menține uriaș / 592 de cazuri de infectare cu Covid după 14.680 de teste…

5 Demisie de ultima oră din PSD! / Prăbușirea în sondaje se accelerează! PSD ar pierde 1,5 procente lunar!