Câți SPIONI a pregătit România pentru NATO

Câți SPIONI a pregătit România pentru NATO

Puțină lume știe că România are un rol extrem de important în munca de intellige din cadrul NATO. Ofiţerii de informaţii militare din statele NATO se instruiesc la un centru care funcţionează în România.

Ministrul român al Apărării, Mircea Duşa, a vizitat Centrul de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT (Human Intelligence) care funcţionează la Oradea.

Vizita s-a realizat miercuri, cu prilejul aniversării a cinci ani de la înfiinţarea Centrului.

„Suntem foarte mândri că acest Centru de excelenţă a devenit unul dintre principalii furnizori de expertiză în domeniul HUMINT în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, peste 600 de specialişti ai NATO fiind pregătiţi aici de la înfiinţarea instituţiei”, a afirmat ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa.

HUMINT înseamnă culegerea şi prelucrarea informaţiilor din surse umane.

De asemenea, ministrul Duşa i-a mulţumit ambasadorului Sorin Ducaru pentru activitatea desfăşurată în calitate de asistent al secretarului general al NATO, precum şi personalului Centrului HUMINT, definit drept „prima instituţie a NATO înfiinţată în România”.

Centrele de excelenţă sunt instituţii militare internaţionale, găzduite de către una dintre ţările membre NATO (Naţiune Cadru), sprijinită de alte naţiuni, numite Naţiuni Sponsor. 

Urmare a experienţei acumulate în numeroasele misiuni executate în teatrele de operaţii, România s-a oferit să creeze un astfel de centru pentru disciplina informaţii din surse umane (HUMINT). Astfel, în martie 2010, a fost deschis Centrul de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT de la Oradea, cu sprijinul celor opt Naţiuni Sponsor: Cehia, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ungaria.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...