CAZUL Piedone/CSM a luat-o puțin razna. O acțiune periculoasă

CAZUL Piedone/CSM a luat-o puțin razna. O acțiune periculoasă

Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii s-a autosesizat din nou in cazul unor magistrati, pentru a doua oara in ultimele zile. Inspectia s-a autosesizat in dosarul Oprea, nemultumit ca procurorii de la Tribunalul Bucuresti nu declina dosarul la o instanta superioara pentru a putea fi anchetat un eventual abuza in serviciu comis de fostul ministru. Acum, Inspectia s-a autosesizat in cazul judecatoului care l-a eliberat pe Piedone in dosarul Colectiv. A te autosesiza pe solutiile pronuntate de magistrati in timpul unei anchete reprezinta un semnal de prost augur in sistem, care nu ma indoiesc ca-si va apara independenta.

CSM actioneaza populist, abuziv si deschide o cutie a Pandorei care trebuie rapid inchisa. Justitia nu se face sub amenintare. Daca inspectia dispune de informatii ca magistratii in cauza au comis abuzuri, n-au decat sa-i cerceteze discret si sa ne spuna la ce concluzii au ajuns. Dar modul acesta brutal de a navali peste judecatori si procurori, de a le pune la indoiala solutiile fara sa indice macar de ce sunt suspectati mi se pare o exagerare periculoasa. Ce sa inteleaga ceilalti magistrati de aici? Ca daca nu pronunta solutii care dau satisfactie opiniei publice, ca daca nu aresteaza si elibereaza la comanda risca sa intre pe mana inspectiei judiciare? Absolut inadmisibil un asemenea mod de actiune.

Faptul ca un judecator a decis ca Piedone poate fi cercetat in stare de libertate si n-a mai pus nici macar masura controlului judiciar inseamna pur si simplu ca n-au existat motive juridice pentru arestare, ca DNA n-a convins. Si in cazul DNA apare o mica problema: nu cumva exagereaza putin cu masura arestarii? Toata lumea intelege nevoia de justitie si furia strazii fata de corupti, dar magistratii au datoria sa aplice legea si nu sa se faca simpatici.

Daca exista informatii sau probe ca judecatorul a decis eliberarea lui Piedone comitand infractiuni (abuz, mita etc), n-au decat sa ceara aviz pentru o ancheta penala. Daca imi amintesc bine, asa au procedat in cazul Oprisan. Dar daca n-au nimic din toate acestea, Inspectia Judiciara nu are ce cauta in acest peisaj si asa tensionat in care lucreaza magistratii din tara asta. Ce face acum CSM se numeste exces de zel, imbatosare stupida care va costa in final credibilitatea justitiei in ansamblu.

Atentie, eliberarea lui Piedone din arest nu inseamna ca este nevinovat sau ca nu are nici o raspundere pentru tragedia de la Colectiv, ci ca in aceasta faza a anchetei arestarea lui sau aplicarea altor masuri preventive nu se justifica. Prin aceste actiuni periculoase, CSM atenteaza in mod nepermis la independenta si impartialitatea magistratilor, deoarece judecatorii si procurorii se vor gandi de doua ori inainte sa pronunte o solutie. Vor cantari daca ea satisface sau nu asteptarile publicului, daca risca sau nu o ancheta disciplinara din cauza ca au pronuntat o solutie, nu alta, fapt de neacceptat intr-o justitie independenta.

Dan Tăpălagă


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria