Cine achită nota de plată?

Cine achită nota de plată?

De cateva zile presa din Romania vobeste despre vacanta pe care premierul Victor Ponta si-ar petrece-o impreuna cu sotia si cei doi copii in Caraibe, pe unul dintre cele mai luxoase nave de croaziera din lume. Costul unui sejur de o saptamana pentru doua persoane pe aceasta nava se pare ca este de aproximativ 6 mii de dolari. Presupusa croaziera vine dupa o prima de saptamana de vacanta pe care presa sustine ca premierul si-ar fi petrecut-o in Miami, si aceasta o destinatie costisitoare.

Premierul nu a infirmat stirile, ci a contraatacat intr-un stil consacrat, acuzand un jurnalist, pe Dan Tapalaga, ca ar fi ofiter acoperit. Fara probe desigur, dar bagandu-l in aceeasi oala cu Robert Turcescu, care s-a autodeconspirat anul trecut ca ofiter acoperit.

Dar, cum spuneam, Victor Ponta nu a facut altceva decat o incerare de a muta atentia pe un alt scandal. Vacanta caraibeana nu a negat-o.

Pe mine nu ma intereseaza viata privata a nimanui si socotesc ca alegerile in privinta timpului liber, deci inclusiv a vacantelor, este una personala. Patriotismul nu se masoara in numarul pasilor parcursi pe teritoriul tarii tale, ci in felul in care intelegi sa o servesti din pozitia pe care o ocupi, indiferent care e ea.

Dar nu despre alegerile personale ale dlui Ponta si nici despre patriotismul domniei sale cred ca este vorba. Ci despre ceva cu adevarat de interes public. Banii. Mi se pare legitima si de maxim interes public sa ne intrebam de unde are dl Ponta, de ani multi bugetar, bani pentru o asemenea vacanta. Cu atat mai mult cu cat vorbim despre un premier inculpat pentru spalare de bani si evaziune fiscala in dosarul de coruptie Turceni - Rovinari si in conditiile in care aceasta vacanta costisitoare nu este exact o exceptie.

Dupa pierderea alegerilor de anul trecut, dl Ponta a petrecut o mini-vacanta la Dubai, alaturi de Sebastian Ghita. Nu este neaparat o destinatie accesibila oricarui buzunar. A platit-o din leafa de premier? Daca da, cam cate lefuri de premier a lasat acolo si din ce a trait fara ele? Daca nu, cine a platit-o si in schimbul a ce?

De Paste, premierul a plecat in vacanta cu familia tot in SUA, dupa cum a relatat presa, fiind fotografiat in avionul de New York, la bussines class dupa toate aparentele.

Apoi a venit operatia din Turcia si lunga perioada de recuperare petrecuta tot acolo. Dl Ponta nu a clarificat cine a achitat nota de plata. A dat doar asigurari ca nu CNAS. In ordine, dar cheltuielile de deplasare ale SPP-istilor care ar fi trebuit sa-l insoteasca de cine au fost platite?

Intrebarea ramane: cine a platit totusi interventia, spitalizarea si recuperarea? A facut cinste familia Erdogan? In schimbul a ce? A fost din propriul buzunar? Din leafa de bugetar?

Si dupa toate aceste cheltuieli deloc neglijabile in mod normal, iata ca vine si sejurul din Caraibe pentru care avem o estimare, minimum 6.000 de dolari. De unde?

Daca ne uitam la declaratia de avere, anul trecut, Victor Ponta a castigat 74.208 lei. Nu stiu daca e o suma care sa permita toate costurile de mai sus. Poate ca toate cheltuielile, inclusiv escapada din Dubai, au fost decontate de Daciana Sarbu, europarlamantar, care a avut anul trecut venituri de 74.408 de euro, din care a donat insa 50 de mii de mii de euro.

Poate ca dl Ponta a scos bani din conturile domniei sale, ceea ce ar urma sa vedem in declaratia de avere de anul viitor pentru ca gaura ar trebui sa fie destul de consistenta. Dar pana atunci, cred ca in fata stirilor despre aceste extravangante la care un bugetar, fie el cu leafa dlui Ponta, nu poate nici macar spera, premierul inculpat al Romaniei, paltit din bani publici si in ale carui prerogative intra gestionarea banului public, ar trebui sa clarifice chestiunea notelor de plata.

Fara populisme, fara intruziuni in viata privata a nimanui, cred ca un demnitar care vadeste o asemenea opulenta, premier al unei tari inca printre cele mai sarace ale UE si platit lunar cu un salariu deloc spectaculos, are datoria morala de a da niste explicatii.

Ioana Ene Dogioiu

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi imagini cu ce-au lăsat americanii în Afganistan...

2 VIDEO Stupoare în Rusia! / Cum arată un convoi militar rusesc cu lansatoare Katiușa din anii `40 și camioane din anii `30

3 VIDEO Imagini ca de la răscoala din 1907 în Franța...

4 „Cine este bărbatul care împingea căruciorul băiatului meu?” / Scrisoarea de adio lăsată de tatăl criminal înainte să-și ucidă fiul

5 Un fost șef în CIA explică de ce Moldova ar trebui să se unească cu România