Corlăţean: Corupţia subminează statul de drept; lupta împotriva ei să aibă loc la toate nivelurile

Corlăţean: Corupţia subminează statul de drept; lupta împotriva ei să aibă loc la toate nivelurile

Corlăţean: Corupţia subminează statul de drept; lupta împotriva ei să aibă loc la toate nivelurile

România, care deţine Preşedinţia-în-Exerciţiu a SEECP, "a sprijinit cooperarea în diverse domenii, iar obiectivul nostru principal este să contribuim prin întărirea cooperării regionale la agenda extinderii UE. Abordarea problemei corupţiei este o prioritate principală pentru statele candidate la UE şi este un obiectiv important de îndeplinit în procesul de integrare europeană", a precizat ministrul de Externe, Titus Corlăţean, la Conferinţa Regională Anticorupţie, organizată de Ministerul Justiţiei, Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, Konrad Adenauer Stiftung şi Consiliul Cooperării Regionale.

Şeful diplomaţiei a subliniat că "noua abordare a procesului de integrare se concentrează pe importanţa abordării timpurii a luptei împotriva corupţiei în negocierile de aderare, astfel încât ţările să aibă timp să dezvolte un bilanţ solid în acest sens".

Titus Corlăţean a mai spus că România sprijină "ţările candidate şi potenţialele ţări candidate în reformele şi eforturile de combatere a corupţiei şi pentru a-şi îndeplini astfel aspiraţiile europene".

"În acest context, este normal să ne concentrăm atenţia pe lupta împotriva corupţiei la nivel înalt ca parte a activităţii Preşedinţiei române a SEECP. Contribuţia principală a României la acest parteneriat constă în împărtăşirea propriei experienţe privind reformele, inclusiv măsurile comprehensive în vederea consolidării statului de drept şi a instituţiilor democratice", a precizat Corlăţean.

"Lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile cere eforturi constante din partea tuturor actorilor. Corupţia este un fenomen care afectează dezvoltarea socială, erodează încrederea cetăţenilor în instituţiile democrate. Nu trebuie să subestimăm consecinţele sale, alimentate de criză, care afectează funcţionarea pieţei, creează obstacole investiţiilor străine şi facilitează proliferarea crimei organizate", a adăugat Titus Corlăţean.

Ministrul de Externe a avertizat că, "în absenţa unui răspuns comprehensiv şi la timp", corupţia şi efectele sale secundare vor avea "un impact negativ şi profund asupra societăţii, cu costuri severe pentru toţi cetăţenii". "Toţi ştim din diversele noastre experienţe cu tranziţia că fenomenul corupţiei reprezintă un obstacol pentru creşterea economică, are un impact negativ asupra mediului de afaceri şi afectează resursele publice", a punctat Corlăţean.

"Lupta împotriva corupţiei este esenţială pentru creşterea economică şi pentru dezvoltare, întrucât subminează statul de drept, are un impact negativ asupra mediului de afaceri, a bugetelor naţionale şi afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor", a conchis ministrul de Externe.

Sursa: realitatea.net

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

3 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

4 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...

5 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat