Corlăţean: Ministrul Birgitta Ohlsson are un profil cam nervos, foloseşte tema romilor în campanie

Corlăţean: Ministrul Birgitta Ohlsson are un profil cam nervos, foloseşte tema romilor în campanie

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, este în campanie electorală şi foloseşte tema romilor pentru a câştiga voturi, a declarat, miercuri, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, el arătând totodată că oficialul are un profil "uşor cam nervos".

Birgitta Ohlsson (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Nu neagă nimeni faptul că există o problemă legată de integrarea romilor în diferite societăţi europene, dar de aici a folosi, chiar şi în state nordice, şi acest lucru este surprinzător, această temă pentru a câştiga voturi şi pentru a ofensa un guvern şi o ţară cum este cazul României e o chestiune inacceptabilă", a precizat, la TVR 1, ministrul de Externe, adăugând că în Suedia vor avea loc alegeri în curând, iar Birgitta Ohlsson face parte "dintr-un partid liberal micuţ, la limita intrării în Parlament".

Şeful diplomaţiei a spus că s-a întâlnit cu ministrul pentru Afaceri Europene, anul trecut, în Suedia, iar discuţia a fost "serioasă, aşezată". "Îi cunosc profilul, calificat în Suedia ca uşor cam nervos inclusiv în viaţa politică", a mai spus Corlăţean.

Ministrul de Externe a reamintit faptul că ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a precizat, marţi, că nu s-a pus problema refuzării unor cooperări. "Nu în sensul în care doamna ministru sugera în acest interviu (acordat publicaţiei suedeze Dagens Nyheter - n.r.) a unui mecanism de monitorizare europeană pentru România, nu. Asta este inacceptabil şi nici Comisia Europeană nu acceptă acest lucru", a subliniat Titus Corlăţean.

Totodată, ministrul a precizat că Birgitta Ohlsson nu a discutat personal cu cineva acest tip de proiect, ci a fost o discuţie între un secretar de stat suedez şi un secretar de stat român. Acesta din urmă a transmis interlocutorului din Suedia că autorităţile române au "toată deschiderea să coopereze", a spus Titus Corlăţean.

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, şi-a exprimat, marţi, "furia" faţă de România, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrării romilor, relatează AFP.

"Sunt furioasă, dezamăgită şi îmi pare rău. Dar nu vom abandona", a declarat Ohlsson într-un interviu acordat cotidianului Dagens Nyheter.

Ministrul a dezvăluit că Guvernul român se opune instalării unui grup de experţi ai Uniunii Europene (UE) care ar permite ca bugetele puse la dispoziţie de către Bruxelles să ajungă efectiv la romi.

"Cred că este o problemă de inerţie şi prestigiu politic: nu se vrea ca alte ţări să se amestece în afacerile politicii interne. În plus, nu este un lucru cu care guvernele şi aleşii români să câştige alegeri. Mă înfurie dezinteresul pe care l-au arătat pentru acest subiect", a continuat ministrul.

În replică, ministrul Fondurilor Europene a catalogat drept "un pumn în gură" aruncat României declaraţia oficialului suedez care a susţinut că Bucureştiul a refuzat ajutorul pentru cheltuirea banilor europeni destinaţi romilor.

"Sunt profund îngrijorat de «furioasa» poziţie exprimată recent de ministrul suedez Brigitta Ohlsson şi de abordarea total nedreaptă şi nediplomatică faţă de România. Ţara noastră nu a refuzat şi nu va refuza niciodată o propunere de colaborare bilaterală primită din partea unui stat membru al Uniunii Europene! România a fost şi rămâne deschisă oricărei forme de cooperare în acest sens. Guvernul pe care îl reprezint a spus-o în nenumărate rânduri: declaraţiile de bune intenţii trebuie să se transforme în fapte concrete şi exact aşa şi este. Aşadar, există nu doar interes, ci şi voinţă politică din partea autorităţilor române în utilizarea fondurile europene de care beneficiază, în absolut toate domeniile", a precizat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat MFE.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că România nu a stopat niciodată negocierile cu celelalte state în problematica romă, iar dialogul a fost "constructiv", şi "deloc furios", pe baza unui "parteneriat onest" între state care să conducă Europa către o soluţie cât mai eficientă legată de comunitatea romă.

Teodorovici a declarat că "pumnul în gură" aruncat României, prin vocea ministrului Brigitta Ohlsson, "nu ţine deloc seama de parteneriatul de care credeam că ne bucurăm, cu atât mai puţin de un set de valori şi de principii comune, de responsabilitatea ambelor state de a le apăra şi nici de drepturile fiecărui cetăţean european, indiferent de etnia sa".

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

3 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

4 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...

5 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat