CSAT se reuneşte miercuri, pentru mandatul României la Summit-ul NATO din Ţara Galilor

CSAT se reuneşte miercuri, pentru mandatul României la Summit-ul NATO din Ţara Galilor

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se va reuni, miercuri, începând cu ora 18.00, la Palatul Cotroceni, pe agendă aflându-se mandatul României la Summit-ul NATO din Ţara Galilor, din 4-5 septembrie, în special participarea la misiunea NATO din Afganistan în 2015.

CSAT se reuneşte miercuri, pentru mandatul României la Summit-ul NATO din Ţara Galilor

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării se vor discuta elementele care au în vedere mandatul României privind Summitul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care se va desfăşura în perioada 4 - 5 septembrie în Newport (Ţara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord).

Potrivit comunicatului de presă, acest mandat al României la Summit-ul NATO se referă, în principal, la participarea României la misiunea NATO din Afganistan în anul 2015 şi la unele măsuri stabilite la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, în contextul situaţiei regionale actuale.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că există o solicitare ca România să participe cu 400 de militari la securizarea Aeroportului din Kandahar, Afganistan, cerere la care se va da un răspuns la reuniunea CSAT din 3 septembrie.

Băsescu a precizat că România a răspuns aşteptărilor aliaţilor în ceea ce priveşte Afganistanul până acum, iar pe 3 septembrie "vom da un alt răspuns la o nouă solicitare legată de Afganistan".

Preşedintele a precizat că Bucureştiului i s-a cerut să menţină 400 de militari pentru a participa la securizarea Aeroportului din Kandahar.

"Vom trece prin CSAT răspunsul la această solicitare", a spus Băsescu. "Din Afganistan plecăm dar nu chiar de tot. Vom rămâne", a mai spus el.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis, în 2 iulie, că România va participa la misiunea de instruire, consiliere şi asistenţă în Afganistan cu până la 200 de militari din cadrul MApN şi cu până la 50 de poliţişti şi jandarmi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, după o declaraţie de presă privind situaţia din Ucraina, că următoarea şedinţă a CSAT va avea loc pe 3 septembrie şi nu are ca subiect Ucraina, şeful statului menţionând că acesta va pregăti Summit-ul NATO. ”Consiliul Suprem de Apărare al Ţării va avea loc pe 3 septembrie, dar nu are ca obiectiv Ucraina. Este un CSAT premergător Summit-ului NATO din 4-5 septembrie. Faţă de situaţia actuală, nu se impune convocarea CSAT, este forţată”, a precizat atunci preşedintele Traian Băsescu.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...