CUTREMUR/Conturile SECRETE ale lui Viorel Hrebenciuc din Elveția/LEGĂTURI cu MEGAPOWER/Ponta

Noi v-am spus că vine CUTREMURUL...

Influentul lider PSD a deținut conturi secrete în Geneva, la filiala uneia dintre cele mai mari bănci din lume, conturi pe care le-a împărțit cu un personaj cheie din afacerea Megapower.

Conturile Hrebenciuc-Deutsch

Printre românii care au avut conturi secrete la banca HSBC se numără și demnitarul PSD, Viorel Hrebenciuc, reținut la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, scrie riseproject.ro.

Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reunește două conturi. La același profil și, implicit, la cele două conturi bancare au mai avut  acces soția lui Hrebenciuc, Letiția, fiul lor, Andrei, dar și un personaj controversat implicat într-un amplu caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea când era procuror.

CITEŞTE şi EXPLOZIV/Procurorii DNA sunt ŞOCAŢI de AVEREA lui Hrebenciuc/Suma se apropie de un MILIARD de EURO

Documentele arată că accesul la cele două conturi era împărțit de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, om cheie în afacerea Megapower – o fraudă care a avut loc în anii ’90 și în urma căreia statul român a pierdut peste 11 milioane de dolari. Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create în septembrie 1996, dată la care afacerea Megapower nu se încheiase încă. Exact în acel an, 1996, Ministerul Finanțelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din această afacere.

CITEŞTE şi DOCUMENT BOMBĂ/Ponta a lucrat cu agenţi SRI la Dosarul MEGAPOWER

Profilul secret și cele două conturi au fost închise în 2006, la zece ani după ce au fost înființate. Documentele bancare aferente profilului indică faptul că în 2006 în conturi se aflau aproape 90 de mii de dolari.  Viorel Hrebenciuc nu a menționat aceste sume în declarația sa de avere.

Megapower Ponta și Hrebenciuc

În anul 2000, tânărul procuror Victor Ponta finaliza rechizitoriul în cazul Megapower și l-a trimis în judecată doar pe fostul director general al întreprinderii de stat care a reprezentat statul român în afacere. Robert Deutsch a fost și el subiect al anchetei lui Ponta, dar investigația nu a dus la niciun rezultat în privința sa.

Pe scurt, afacerea “Megapower” a presupus înființarea de către întreprinderea de stat de tehnică de calcul IIRUC SA a unei societăți mixte pe teritoriul american, prin intermediul căreia să se producă tehnologii avansate.

CITEŞTE şi EXCLUSIV Comisarul.ro

Pentru această afacere, între 1990 și 1991, IIRUC a primit un credit de la Ministerul Finanțelor în valoare de 11,7 milioane de dolari. Compania mixtă româno-americană, trebuia să deschidă apoi o sucursală la București care să gestioneze proiectul.

În final, banii nu au fost folosiți pentru înființarea unei noi companii, ci pentru achiziționarea pachetului majoritar al firmei Megapower Corporation din California, care până atunci nu avusese mare activitate și care a și intrat în faliment la scurt timp după injecția de capital. Înființată în 1989, cu un capital social de nici 300 de dolari, firma americană a fost reprezentată la București de Robert Deutsch, născut la Timișoara în 1934, care a derulat mai multe afaceri în Capitală în ultimele două decenii.

 Circuitul banilor din afacerea Megapower a fost verificat atât de Curtea de Conturi, cât și de Parchetul General, iar concluzia a fost că fostul director al IIRUC a gestionat dezastruos investițiile pe teritoriul american, iar banii au fost pierduți în urma falimentului Megapower Corporation. În 1994, compania americană a înființat o filială la București – Megapower Europe SRL- cu sediul în curtea IIRUC din București, filială care a fost radiată în 2006. CITEŞTE tot MATERIALUL pe riseproject.ro.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 BREAKING Acord istoric în UE! Pachet de ajutor de 500 de miliarde de euro!

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade