CUTREMUR/ÎNCĂ 2

CUTREMUR/ÎNCĂ 2

Risc Seismic

Procurorii DIICOT au cerut luni incuviintarea urmaririi penale impotriva senatorului PNL Varujan Vosganian, in dosarul in care este acuzat, alaturi de Adriean Videanu, ca, in calitate de ministri ai Economiei, au furnizat firma Interagro detinuta de omul de afaceri Ioan Nicolae.

Varujan Vosganian este acuzat de procurorii DIICOT de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare.

In acelasi dosar, D.I.I.C.O.T a inaintat Presedintelui Klaus Iohannis cererea de incuviintare a urmaririi penale pentru Adriean Videanu, fost ministru al Economiei si membru al Guvernului in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, complicitate la delapidare.

Care sunt acuzatiile procurorilor DIICOT, potrivit unui comunicat postat pe site-ul institutiei:

In perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, VARUJAN VOSGANIAN, si in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, VIDEANU ADRIEAN, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar de 6 Ordine, respectiv trei Memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre suspectul IOAN NICULAE si au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

Astfel, demersurile ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN s-au realizat in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra o datorie reprezentand cca. 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale SNGN ROMGAZ SA, societatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca prin activitatea ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vanzarea preferentiala catre SC INTERAGRO SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale. Mai mult, SNGN ROMGAZ SA si MINISTERUL ECONOMIEI fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea SNGN ROMGAZ SA in favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a ROMANIEI.

In Referate se mai retine ca SNGN ROMGAZ SA a livrat in aceasta maniera catre SC INTERAGRO SA gaze naturale din productia proprie in valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de catre SNGN ROMGAZ SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate catre SC INTERAGRO SA, este de cca. 43.000.000 lei, respectiv cca.15.000.000 USD, iar TVA este de cca. 54.000.000 lei, respectiv cca. 19.000.000 USD.

Valoarea reducerilor comerciale de intreruptibilitate acordate catre SC INTERAGRO SA pentru achizitiile de gaze naturale din productia interna a SNGN ROMGAZ SA reprezinta un procent de cca. 51% din totalul de cca. 500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori intreruptibili in perioada februarie 2008 - decembrie 2010.

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”