Dan Șova, acuzat de operațiuni fictive cu un autoturism folosit de CUMNATUL Penalului

Dan Șova, acuzat de operațiuni fictive cu un autoturism folosit de CUMNATUL Penalului

Casa de Avocatură "Șova și Asociații", deținută de senatorul Dan Șova, a realizat operațiuni fictive prin înregistrarea unui contract de leasing privind un autoturism de lux Audi Allroad, care a fost folosit în realitate de Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, susțin procurorii DNA.

În rechizitoriul prin care Dan Șova și Victor Ponta au fost trimiși în judecată de DNA, se arată că, în septembrie 2007, SCA "Șova și Asociații" a încheiat un contract de leasing financiar pentru un autoturism marca Audi Allroad.

Conform contractului de leasing, mașina a fost achiziționată în vederea desfășurării activității societății de avocați.

Procurorii DNA susțin însă că, în realitate, mașina a fost folosită de Iulian Herțanu în scop personal, fără vreo legătură cu activitatea societății de avocați, începând cu data de 3 octombrie 2007.

"Societatea de avocați a plătit avansul, ratele de leasing și toate cheltuielile aferente contractului până la sfârșitul anului 2009. În tot acest timp, societatea de avocați a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit și de alte deduceri. În luna iunie 2009, autoturismul a fost declarat furat. Întrucât autoturismul nu a fost folosit în vederea desfășurării activității societății de avocați, toate aceste deduceri au fost nelegale întrucât au avut ca temei cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale privind starea de fapt fiscală a autoturismului", se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Procurorii mai arată că, în perioada septembrie 2007 — iunie 2009, Dan Șova, în calitate de avocat coordonator al SCA "Șova și Asociații", a evidențiat în actele contabile ale casei de avocatură și în alte documente legale (jurnalul de vânzări, jurnalul de cumpărări, registrul jurnal de încasări și plăți), cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale privind starea de fapt fiscală reprezentate de executarea contractului de leasing financiar privind autoturismul marca Audi Allroad, în sensul că autoturismul nu a fost folosit în scopul desfășurării activității societății de avocați, "activitate infracțională ce a produs și un prejudiciu prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale ale SCA Șova și Asociații în cuantum de 24.876 lei".

Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălarea banilor, fapte săvârșite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel''.

În dosar mai sunt trimiși în judecată senatorul Dan Șova, sub control judiciar, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați ''Șova și Asociații'', Laurențiu Ciurel, la data faptelor având calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, și Octavian Laurențiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni. 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”