Deputatul PNL Crăciunescu, condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare

Deputatul PNL Crăciunescu, condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare

Decizia de condamnare a lui Grigore Crăciunescu a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), care a dispus şi interzicerea unor drepturi, printre care dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția de primar ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru savârșirea infracțiunii, pe o durată de 10 ani.

Decizia instanței supreme nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Completul de cinci judecători de la ICCJ.
Grigore Crăciunescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţi, în octombrie 2013.

Potrivit rechizitoriului anchetatorilor, Grigore Crăciunescu, în calitate de primar al municipiului Paşcani, a perfectat nouă acte juridice cu societăţi comerciale al căror reprezentant legal era fiul său, "realizându-se, astfel, un folos material pentru acesta, la diferite intervale de timp". Grigore Crăciunescu a activat într-una dintre aceste firme până la momentul dobândirii calităţii de primar.

Anchetatorii au stabilit că unul dintre cele nouă acte juridice a vizat concesionarea fără licitaţie a unui teren de 110 metri pătraţi, situat vizavi de Primăria Paşcani, la un preţ de aproximativ cinci ori mai mic decât cel stabilit într-un proiect iniţial, pentru construirea unei parcări care deservea laboratorul de analize medicale ce aparţinea familiei lui Crăciunescu.

"De menţionat este şi faptul că unul dintre aceste acte juridice vizează concesiunea prin încredinţarea unei suprafeţe de teren intravilan, situat vis-a-vis de Primăria oraşului Paşcani şi în imediata vecinătate a sediului uneia dintre societăţile comerciale al căror administrator era fiul inculpatului. Atribuirea suprafeţei de 110 mp de teren s-a realizat prin concesionare directă, fără licitaţie publică, pentru o perioadă de 25 de ani, la un preţ de 219 euro/an (faţă de preţul stabilit într-un proiect iniţial al concesiunii de 1021 euro/an), pentru construirea unei parcări ce urma să deservească laboratorul de analize medicale care aparţinea familiei inculpatului", potrivit Parchetului instanţei supreme.

Celelalte acte juridice au avut ca obiect derivat activitatea de publicitate stradală prin panouri publicitare şi totemuri de mari dimensiuni, amplasate pe suprafeţe de teren de la un metru pătrat până la cinci metri pătraţi, în intravilanul oraşului Paşcani, "în zonele cu cea mai bună vizibilitate, cu expunere şi receptare eficiente, atât pentru traficul pietonal, cât şi pentru cel auto şi transportul în comun, precizau procurorii.

"Toate aceste activităţi denotă dorinţa şi diligenţele depuse de inculpat pentru stabilirea unor preţuri preferenţiale pentru societăţile familiei sale şi pentru facilitarea desfăşurării activităţii acestora", se mai arăta în rechizitoriul trimis instanţei.

Grigore Crăciunescu a fost primar al municipiului Paşcani în perioada 2008-2012. Crăciunescu a candidat în iunie 2012 pe listele PNL pentru un nou mandat de primar la Paşcani, fiind învins de un reprezentant PSD.

Fostul primar al municipiului Paşcani a obţinut un mandat de deputat în decembrie 2012, el candidând din partea USL într-un colegiu din municipiul Iaşi.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA