E gata şi Lotul Gruia Stoica – Dan Şova

E gata şi Lotul Gruia Stoica – Dan Şova

Am scris puzderie de materiale, insotite de documente, despre unul dintre cele mai mari centre de coruptie din toata societatea romaneasca, este vorba despre “viesparul” de la CFR Marfa. Si iata ca, in sfarsit, dupa strangerea tuturor probelor necesare pentru intocmirea unui dosar beton, procurorii Laurei Codruta Kovesi au intrat in linie dreapta cu ancheta care va zgudui din temelii Ministerul Transporturilor, spargand “buboiul” de la CFR Marfa.

Gruia Stoica apare in toate anchetele DNA cu privire la coruptia din Ministerul Transporturilor

Deocamdata, au fost facute 22 de descinderi, prima pista urmarita de catre procurorii anticoruptie fiind cea a favorizarii omului de afaceri clujean Calin Mitica, nimeni altul decat asociatul realizatorului TV Rares Bogdan, de catre mai multi directori din cadrul structurilor centrale ale CFR Marfa si CFR Calatori. Insa, dupa cum sustin sursele noastre, acesta este doar inceputul “macelului” care va avea loc la Ministerul Transporturilor, institutie care ajunsese o adevarata gaura neagra in care se pierdeau miliarde de euro de la bugetul de stat si din fondurile europene acordate pentru refacerea infrastructurii feroviare. Iar daca primul cap cazut este cel al directorului Teodor Gavris, urmeaza la rand, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, “combinagiii” sefi George Buruiana (CFR Marfa) si Carmen Popescu (CFR Calatori). Urmatoarea veriga din “lantul slabiciunilor” de la Ministerul Transporturilor la care vor ajunge procurorii DNA este secretarul general Elena Petrascu, considerata de altfel si eminenta cenusie a intregului minister.

Latul anchetei se strange in jurul lui Dan Sova

Dupa care, in fine, se poate trece la nivelul urmator, care este si adevarata tinta a acestei complexe anchete a DNA: asocierea infractionala dintre afaceristul Gruia Stoica si fostul ministru al Transporturilor, Dan Sova.

Scotea CFR Marfa din schema

Deocamdata, primul beneficiar al sistemului aproape generalizat de coruptie care afecta Ministerul Transporturilor este afaceristul Calin Mitica, supranumit si “Gruia Stoica de la Cluj”.

Calin Mitica  are afaceri in domeniul mass media impreuna cu Rares Bogdan
Asta pana se va ajunge, in foarte scurt timp, la adevaratul Gruia Stoica, cel din Toflea. Dar, revenind la Mitica, acesta este acuzat oficial de comiterea mai multor fapte de coruptie prin care a spoliat bugetul CFR Marfa si CFR Calatori cu cateva milioane bune de euro. Iar prin doua din firmele sale, SC Transferoviar Calatori si SC Remarul 16 Februarie, acesta a incasat importante sume de bani fie pentru efectuarea unor lucrari si prestari de servicii fictive, fie prin scoaterea din carti a CFR Marfa in ceea ce priveste contractele pentru transportul sarii exploatate de catre Societatea Nationala a Sarii SALROM SA.

Bineinteles, actiunile aveau loc cu complicitatea activa a mai multor directori din cadrul celor doua structuri subordonate Ministerului Transporturilor, atat de la CFR Marfa cat si de la CFR Calatori. Extrem de interesant este ca acelasi Calin Mitica era recunoscut drept unul dintre prietenii intimi ai lui Alexandru Noaptes, fostul boss al CFR, condamnat deja definitiv la inchisoare pentru fapte de coruptie.

Mogulul de la Manastur

Urmatorul pe lista DNA este directorul CFR Marfa, George Buruiana
De asemenea, acelasi Mitica, care a mai fost judecat in trecut pentru vinderea a sase electromotoare catre CFR fara ca macar sa fie in posesia acestora la momentul semnarii contractului, avea si ambitii de mic mogul media la Cluj. Unde se spune ca s-ar fi aflat in spatele asa-zisului “imperiu mediatic de la Manastur”, fostul mecanic de locomotive fiind asociat cu Rares Bogdan la societatea Clever Media. Firma care, pe langa editarea ziarului “Ziua de Cluj”, a incercat, prin intermediul unor firme paravan, sa preia si managementul statiilor Realitatea Tv din Ardeal, ramanand acum de vazut daca tranzactia s-a realizat in realitate sau nu. Iar prezenta lui Mitica in firma Clever Media s-a realizat prin intermediul unui off shore cipriot, Rollingstock Trading Company. Insa afacerea “Rollingstock” va tine cat de curand, la randul sau, capul de afis al agendei DNA.

Rus este acoperit

De altfel, avem informatii ca rapoartele de audit cerute de catre Ioan Rus la preluarea portofoliului Transporturilor de la Dan Sova sunt deja gata, asa ca ancheta DNA, inceputa in urma cu peste un an, poate fi accelerata acum si pe baza documentelor puse la dispozitie de catre specialistii lui Ioan Rus. Cel care nu doar ca astfel este acoperit in acest caz, dar il va si preda practic la DNA pe predecesorul sau.

La pachet

Despre George Buruiana, fostul si actualul director al CFR Marfa, am dezvaluit ca era “cartita” lui Gruia Stoica la conducerea Ministerului Transporturilor. El a parasit societatea de stat dupa ce a deturnat contracte de zeci de milioane de euro catre rivalii privati de la GFR, dupa care a fost angajat de catre stapanul sau recunoscut, Gruia Stoica, director al uneia dintre societatile fierarului din Toflea. Reintors in MT, a facut o alianta prolifica, financiar cel putin, cu secretarul general Elena Petrascu, prietena intima  a mamei vitrege a lui Dan Sova si, drept urmare, cea care l-a impins pe imberbul politician pesedist sa semneze “ca primarul” toate documentele puse pe masa. Asa ca, pe ruta Buruiana – Petrascu, procurorii vor descinde si la capatul liniei coruptiei din Ministerul Transporturilor. Iar de aici ii vor lua la pachet pe nimeni altii decat Gruia Stoica si Dan Sova. Si astfel va iesi la lumina si cum au fost cedate cele mai profitabile rute ale CFR Calatori si cum pierdea CFR Marfa pe banda rulanta contracte in favoarea GFR, dar, mai ales, cum i-au fost umflate conturile lui Gruia Stoica, de catre Dan Sova, cu nu mai putin de 10 miliarde de euro! 

 Cătălin Tache


Gruia Stoica apare in toate anchetele DNA cu privire la coruptia din Ministerul Transporturilor


Calin Mitica are afaceri in domeniul mass media impreuna cu Rares Bogdan



Urmatorul pe lista DNA este directorul CFR Marfa, George Buruiana


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...