EXPLOZIV/DNA intră în Guvern!

EXPLOZIV/DNA intră în Guvern!

Iata ca, incoltit din toate partile de dosare aflate in diferite stadii de cercetare, Guvernul Romaniei tocmai este pe cale sa se pricopseasca acum cu o noua „pleasca” pe cap. Pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre, a intrat in faza finala a verificarilor si este pe cale sa explodeze o noua ancheta incendiara. Care, desi se pare ca ar fi fost pornita „in rem”, a dus in cele din urma pana la Secretariatul General al Guvernului.

 Este vorba despre o structura cunoscuta drept un adevarat „stat in stat”, mai ales acum, sub comanda influentului presedinte Ion Moraru, nimeni altul decat fostul „combinator sef” al lui Nicu Ceausescu. Insa SGG-ul nu este atat de important doar pentru „jocurile subterane” care se fac indeobste aici pentru trecerea sau blocarea „hartiilor” prin sedintele de Guvern, dar si pentru faptul ca, sa nu uitam, statul roman continua sa fie actionar la unele dintre cele mai profitabile companii nationale tocmai prin intermediul Secretariatului General al Guvernului. Iar rapoartele informative ale structurilor abilitate, care tocmai sunt pe cale sa fie puse la dispozitia procurorilor, scot la iveala mecanismele prin care s-ar fi atribuit diverse contracte banoase la regiile, companiile sau alte institutii aflate direct sau partial in subordinea SGG-ului condus de „Nenea” Ion Moraru.

Fabrica de bani 

Perceptia generala despre Secretarul General al Guvernului, indiferent de ce formatiuni politice s-au aflat la Putere, este ca „fericitul” care ocupa acest post este, de departe, unul dintre cei mai influenti oameni din Romania. Pentru ca, se stie, daca vrei sa faci o numire, sa sprijini un proiect de lege sau, din contra, sa amani sine die vreo initiativa „naspa”, cel mai pragmatic mod de a o face este prin Secretariatul General al Guvernului. Si astfel, automat, secretarul general devine „eminenta cenusie” caruia colegi si rivali politici deopotriva ii canta in struna cu orice pret. Este si cazul urmasului lui Viorel Hrebenciuc si al lui Serban „Miki Spaga” Mihailescu, pesedistul Ion Moraru, cel pe care toata lumea il numeste, mai mult cu teama decat cu respect, drept „Nenea”. Si care, de la nivelul importantei sale functii guvrenamentale, conduce o adevarata fabrica de bani, care ar trebui sa produca sume fabuloase pentru buget. Pentru ca, sa nu uitam, nu doar ca SGG-ul face numirile in conducerile celor mai „ravnite” Consilii de Administratie din tara, dar este si actionar, in numele statului roman, la singurele companii care fac profit. Si inca unul urias.

„Bumerangul” contractelor

Atat Ion Moraru, cat si alti membri ai familiei acestuia sunt implicati in mai multe spete care au atras ca un magnet atentia procurorilor anticoruptie, fie ca este vorba despre afacerile din educatie facute impreuna cu familia Blaga, fie de informatiile privind controlul din umbra al unor obiective economice preluate de la RAAPPS. Asta ca sa nu mai vorbim ca tot actualul secretar general al Guvernului mai are legat de picioarele carierei si „ghiuleaua” Microsoft, mai ales dupa ce un denuntator a declarat la DNA ca tocmai Ion Moraru este cel care ar fi discutat de mai multe ori, chiar in sediul guvernului, cu mituitorii din dosarul licentelor. Dincolo de toate aceste spete insa, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, alte structuri ale statului roman ar fi luat la puricat in ultima vreme toate contractele care au fost acordate fie direct de catre SGG, fie prin intermediul societatilor comerciale unde acesta este actionar. Iar o adevarata moda este ca aceste contracte sa ajunga „in familie”, la societati la care tot SGG-ul este actionar, asa cum s-a intamplat recent, de exemplu, la Transelectrica… Si chiar daca, fiind vorba de companii de stat, acest lucru nu este ilegal, exista totusi suspiciuni cu privire la faptul ca in aceste cazuri s-ar putea recurge la nejustificate cresteri ale valorii contractelor, prin tot felul de acte aditionale ulterioare castigarii licitatiilor la care  se prezentau invariabil cu cel mai mic pret. Iar cum numeroase din societatile care au derulat contracte cu statul se afla sub sfera de influenta a unor politicieni marcanti, este foarte posibil ca „dosarul SGG” sa aiba efectul unui adevarat tsunami pentru buna parte din clasa politica romaneasca.  Cătălin TACHE


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...