EXPLOZIV/DNA verifică blatul. Cutremur în vechiul PNL!

EXPLOZIV/DNA verifică blatul. Cutremur în vechiul PNL!

Risc Seismic

La cat s-au balacarit pe la talk show-uri pesedistii si vechii penelisti, oricine mai putin acomodat cu dedesubturile politice ar fi fost in stare sa bage mina in foc ca ruperea USL-ului a fost una cu scantei. 

Iata insa ca, in ciuda tuturor aparentelor, se pare ca, totusi, divortul nu a fost chiar unul cu nabadai. Iar nu peste mult timp pot aparea mari surprize, care vor produce un adevarat cutremur, mai ales in vechiul PNL, pentru ca aripa “pontistilor” din PSD oricum a fost deja executata de catre grabitul Liviu Dragnea.

Primul semn de intrebare care se ridica este cum se face ca, dupa ce USL si-a dat obstescul sfirsit, “sagetile” liderilor liberali Marian Petrache si Teodor Atanasiu au primit din partea premierului Ponta, sutinut in continuare de o coalitie de guvernare cu o majoritate inca apreciabila in Parlament, unele dintre cele mai rivnite functii de conducere in consiliile de administratie ale companiilor de stat recunoscute drept adevarate “fabrici de bani”. Insa eventualele acuze ale colegilor de colaborationism cu Victor Ponta sint chiar ultimul lucru pentru care trebuie sa-si faca griji Marian Petrache, Teodor Atanasiu si oamenii de incredere ai acestora. Iar cum procurorii Laurei Codruta Kovesi au luat deja urma acestor combinatii cu o miza financiara uriasa, se pare ca “vocea strazii” nu a strigat degeaba “PSD si PNL, aceeasi mizerie!”…

Minoritarii majoritari 

Datul la gioale in politica romaneasca, mai ales atunci cind au loc obisnuitele rocade politice, nu mai surprinde de mult pe nimeni. Asa ca, logic, oricine s-ar fi asteptat ca atunci cind au scapat de “povara” liberala de la guvernare, pesedistii sa se repeada sa-i execute in masa pe fostii lor aliati. Mai ales ca aveau de atunci inainte si alte “guri” de hranit, ale unor mai vechi sau mai noi camarazi de guvernare. Ce-i drept, unii liberali au fost maziliti, numai ca, mai ales spre stupoarea celor care deja revendicasera posturile acestora, in locul celor epurati politici au venit alti liberali! Si, pentru ca misterul sa fie si mai mare, noii conducatori ai unora dintre cele mai rivnite regii autonome, pusi pe functii de Victor Ponta si oamenii sai de incredere, proveneau din vechile gasti ale “batrinilor combinagii” Teodor Atanasiu si Marian Petrache! Si uite cum, desi intrati in Opozitie, vechii liberali au reusit uluitoarea performanta de a ajunge majoritari in consiliile de administratie ale unora dintre cele mai profitabile companii de stat.

Facut de proprii oameni? 

Desigur ca ramine un mare mister de ce a ales Victor Ponta o astfel de strategie, care a produs la acea vreme nemultumiri fatise printre chiar propriii subordonati din partid. Mai ales ca avea la dispozitie o zdrobitoare coalitie guvernamentala, astfel ca nu avea in niciun caz nevoie sa le faca ochi dulci si concesii unor liberali. Insa, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, explicatia nu ar trebui sa fie musai una de natura politica. Varianta care, de altfel, si explica interesul aparte pe care il acorda in ultima vreme procurorii anticoruptie asupra modului in care au ajuns sa fie numiti in institutii importante ale statului roman diversi directori generali, consilieri sau membri ai CA-urilor, dintre care majoritatea se afla si astazi pe functii. Si dintre care cam toti, stranie coincidenta, sint recunoscuti drept apropiati ai gruparii Petrache-Atanasiu. Culmea este insa ca este posibil ca nu Victor Ponta sa fie “capul rautatilor”, ci acesta sa nu fi avut habar de afinitatile liberale ale multora dintre cei carora le-a semnat numirile ca primarul. Ceea ce, automat, ar insemna ca fostul premier ar fi fost facut de propriii oameni. Insa, cu siguranta, multe alte surprize vor iesi la iveala odata cu avansarea anchetei DNA. Mai ales ca, deloc de neglijat, cam toti cei ajunsi astfel pe functii fac parte din consiliile de administratie ale unor companii de stat intrate oricum in vizorul procurorilor anticoruptie. Pentru ca de acolo se sifoneaza sume uriase de bani. Iar o parte dintre acestea, probabil, ar putea merge la plata “datoriilor” de la instalarea pe functii, ca doar pina si intre frati brinza e pe bani, d’apoi cind vine vorba de rivali politici…

Cătălin TACHE/National

 

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...