EXPLOZIV/''Frățiorul'' lui Ponta, Gruia Stoica, trimis în judecată pentru GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT!

EXPLOZIV/''Frățiorul'' lui Ponta, Gruia Stoica, trimis în judecată pentru GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT!

''Frățiorul'' Penalului, pentru care s-a zbătut ca un leu în cușcă să-i dea CFR Marfă, a fost trimis în judecată de DIICOT!

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi anunţă că în noiembrie au dispus trimiterea în judecată a controversatului om de afaceri Gruia Stoica, patronul Grup Feroviar Român, cea mai mare companie privată de transport feroviar din România, care a dorit să cumpere şi CFR Marfă.

Alături de acesta au fost trimişi în judecată şi Didilă Vasile şi Răducan Vasile, pentru săvârşirea infracţiunilor de  constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Prin actul de sesizare s-a reţinut că în cursul anului  2003, inculpatul Didilă Vasile, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. GRUP FEROVIAR ROMÂN S.A. a semnat un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni prin care a fost preluată S.C. TRANSBORDARE VAGOANE MARFĂ CFR-TVM S.A. Iaşi.

Preluarea s-a efectuat prin achiziţionarea întregului portofoliu de acţiuni de la Societatea Naţionala de Transport Feroviar de Marfa - CFR MARFĂ SA.

S-a reţinut că în perioada 2003-2005, inculpații Stoica Gruia, Didilă Vasile și Răducan Vasile, bazându-se pe relația de rudenie și încredere reciprocă, au constituit un grup infracțional organizat  în scopul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani elaborând un plan prin care să diminueze baza impozabilă a S.C. G.F.R. S.A. și S.C. G.F.R.-T.V.M. S.A., în scopul prejudicierii bugetului de stat, după care să ruleze mai multe sume de bani prin conturile bancare, astfel încât să creeze o aparență de legalitate a circuitelor comerciale fictive concepute și apoi să readucă sumele de bani folosite înapoi în conturile S.C. G.F.R. S.A. În cadrul grupului infracțional, fiecare dintre cei trei  inculpați a îndeplinit un anumit rol în circuitele evazioniste și de spălare a banilor.

După achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al S.C. TRANSBORDARE VAGOANE MARFĂ G.F.R.-T.V.M. S.A. Iaşi, inculpații Didilă Vasile, Răducan Vasile şi Stoica Gruia au schimbat conducerea societăţii impunând propriile reguli.

Ulterior, inculpații au introdus această societate într-un circuit financiar fictiv, alături de S.C. G.F.R. S.A., S.C. GRAMPET S.A. și S.C. RAPID COM S.R.L., în scopul atât al săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, cât și al spălării banilor astfel obținuți.

Circuitul financiar a vizat săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală prin intermediul S.C G.F.R. S.A., urmare a înregistrării unui contract fictiv de subînchiriere vagoane de la S.C. RAPID COM S.R.L., precum și prin intermediul S.C. G.F.R.-T.V.M. S.A., urmare a înregistrării unui contract fictiv de consultanță.

Prejudiciul total creat bugetului de stat este în sumă de 8.871.394,9 lei.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost  înaintat spre competentă soluţionare  Tribunalului Iaşi.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Picanterii ale escortelor despre mahării prezenți la Forumul de la Davos

2 „Dacă tancurile ruseşti ar intra în Kiev, ar începe al Treilea Război Mondial”

3 VIDEO Cabaret în 1985 la barul Melody din Mamaia. În imagini apare și Viorel Păunescu

4 Noi amănunte din culisele „afacerii” fraților Tate

5 Profesorul Vlad Ciurea / „E un fapt real legătura dintre creierul uman şi credinţă”