EXPLOZIV/Misterul INTERNETULUI. Un joc ENIGMATIC folosit pentru RECRUTARE de SERVICIILE SECRETE!

EXPLOZIV/Misterul INTERNETULUI. Un joc ENIGMATIC folosit pentru RECRUTARE de SERVICIILE SECRETE!

Cicada 3301 este un nume dat unui joc inițiat de o organizație enigmatică ce a postat de patru ori pe internet câte un set de puzzle-uri complexe și jocuri de realitate alternativă, cu scopul de a recruta „persoane foarte inteligente” din rândul jucătorilor capabili să le rezolve..

Primul puzzle a fost postat pe internet pe 4 ianuarie 2012 și a funcționat timp de aproximativ o lună. O a doua rundă a început un an mai târziu la 04 ianuarie 2013, a treia rundă s-a desfășurat în urma confirmării unui indiciu postat pe Twitter pe 4 ianuarie 2014 și cea de-a patra rundă a fost postată pe 4 ianuarie 2015. Toate aceste puzzle-uri s-au concentrat foarte mult pe securitatea datelor, pe criptografie și steganografie. 

Acest joc a fost numit „cel mai elaborat și misterios puzzle din era internetului” și este listat de ziarul The Washington Post din SUA ca fiind unul dintre „top 5 – mistere nerezolvate ale internetului”.

Cum era de așteptat, a dat naștere și la multe speculații, precum faptul că acesta este un instrument de recrutare pentru NSA, CIA, MI6, sau un grup de mercenari ai internetului. Alții au susținut că este un joc de realitate alternativă, dar faptul că nici o companie sau individ nu și-a asumat creditul, combinat cu faptul că nici o persoană care a rezolvat aceste puzzle-uri nu a devenit publică, a dat naștere la semne de întrebare. Alții au susținut că este o idee condusă de un grup de de cercetare în criptografie. 

Cicada 3301 a dat indicii pe internet care au rulat pe mai multe medii de comunicare, inclusiv pe telefon, în muzică, pe CD-uri, programe Linux, imagini digitale, semne de hârtie fizice, și pagini de cărți criptice. În plus, față de utilizarea mai multor tehnici diferite pentru a cripta datele, pentru a le codifica sau ascunde, aceste indicii se referă la o mare varietate de cărți, poezie, artă și muzică. Fiecare indiciu a fost semnat de către aceași „cheie” privată: GnuPG, pentru a confirma autenticitatea.

Mădălina Corina Diaconu






Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”