EXPLOZIV/Ponta a fost RECRUTAT la Revoluție? Amănunte INCENDIARE

EXPLOZIV/Ponta a fost RECRUTAT la Revoluție? Amănunte INCENDIARE

Cariera lui Victor Ponta începută în 22 decembrie 1989 s-a încheiat jalnic. Timp de 26 de ani, acest personaj sinistru, fan al comuniștilor chinezi și al lui Fidel Castro a ocupat diverse funcții în stat deși nu le merita. Dar să vedem ce făcea Ponta în urmă cu exact 26 de ani. Mulți ar zice că era doar un adolescent ascuns prin dormitorul părinților, speriat de gloanțele care șuiera prin centrul Capitalei, nu departe de locul unde a crescut.

Numai că tânărul Ponta juca, la cei 17 ani și trei luni, rolul vieții sale, care avea să-l ducă departe peste 20 de ani. Un rol jucat alături de un agent GRU (spionajul militar rusesc – n.r.) cu misiunea de a schimba fața României și de a-i îndepărta de la putere pe Ceaușești. Acest lucru era recunoscut, ca o ultimă spovedanie, de către generalul-maior Ștefan Kostyal. Un comunist fervent, adulator al modelul sovietic și un om pregătit în detaliu de Moscova.

Concret, aflat pe patul de spital, generalul Kostyal a povestit în cadrul unui interviu luat de jurnalistul Toma Roman jr. că în zilele fierbinți ale Revoluției, a contribuit la arestarea lui Ilie Ceaușescu și a lui Nicolae Andruța Ceaușescu, ambii frați ai lui Nicolae Ceaușescu, unul general de Armată iar celălalt general de Securitate. Totul este descris de autor în cartea „Ceaușescu văzut de aproape“, editată în 2008. În ziua arestării celor doi Ceaușești, Kostyal povestește cum după ce a plecat de la Școala de ofițeri din Băneasa de unde îl arestase pe Andruța Ceaușescu a luat cu mașina doi tineri și au mers spre Comandamentul Apărării Antiaeriene a Teritoriului (CAAT). Numai că unul dintre cei doi tineri revoluționari, luați de un veritabil agent GRU era nimeni altul decât Victor Ponta, cel care avea să devină 20 de ani mai târziu liderul PSD și premierul României.

„L-am arestat tot eu pe Nicolae Andruța Ceaușescu, la Băneasa, după care m-am dus să coordonez Coman­da­mentul Apărării Antiaeriene a Terito­riului. Să vă zic ceva interesant. Luasem cu mine-n mașină spre CAAT și doi tineri revoluționari. Unul dintre ei era Victor Ponta. Eu fusesem la un moment dat locțiitor al comandamentului CAAT, cunoșteam ofițerii de acolo și am crezut că pot să îi ajut“. Dezvăluirea a trecut aproape neobservată în 2008, atunci când a apărut cartea de interviuri cu personaje-cheie ale Revoluției scrisă de Toma Roman jr. „Ceaușescu văzut de aproape“. 

Asta deoarece, în 2008, Victor Ponta nu era tocmai în lumina reflectoarelor, fiind doar secretar și apoi vicepreședinte al Biroului Permanent al PSD. O problema de imagine pentru un om din eșalonul secund al PSD pe care nimeni nu a aprofundat-o, deși impor­tanța ei este deosebită, în contexul în care Victor Ponta a pășit încet dar sigur spre vârful PSD. „Nu am niciun fel de problema de a ma întâlni cu oricine din Timișoara si de a vorbi despre Revoluție. Aveam 17 ani atunci.“, declara Victor Ponta în martie 2010, în încercarea de a convinge că noua conducere a PSD este ruptă de nomenclatura PCR. Interesant este că Victor Ponta deși a spus că a fost în stradă și la Revoluție și la Mineriada din 1990 nu a suflat niciun cuvânt despre ce a făcut el în zilele fierbinți din decembrie 1989 sau din iunie 1990. Ne-a spus însă Kostyal despre cum s-a întâlnit el cu Ponta tocmai în zona Băneasa, în decembrie 1989 și l-a luat cu el în mașină.

Cine este generalul Kostyal?

Generalul Ștefan Kostyal a fost unul dintre personajele-cheie în jurul cărora au gravitat interesele sovietice legate de Revoluția din România. Un comunist convins până în măduva oaselor, care nu încetat să lupte niciodată pentru impunerea în România a modelul sovietic. După cum singur povestește, închis încă din adolescență la Gherla, propovăduia comunismul în rândul prostituatelor și a hoților. În 1941, Kostyal povestește cum a trecut singur granița spre Ucraina în scopul de a găsi „paradisul comunist“. În schimb, rușii l-au luat drept spion român și l-au aruncat în lagărul de la Vorkuta, aproape de cercul polar arctic. După terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial avea să revină în România via Ungaria, el provenind dintr-o familie de etnici unguri comuniști din Timișoara. După studiile la Academia Superioară Militară din Moscova (1956-1958), Kostyal avea să devină general al Armatei Române iar în anii 80 a făcut parte din grupul care plănuia debarcarea lui Ceaușescu, alături de generalul Nicolae Militaru. Kostyal nu s-a jenat să vorbească despre cum ținea legătura cu rușii prin intermediul Ambasadei de la București iar soția sa rusoaică îi mijlocea întâlnirile acolo. Kostyal mai spune, în interviul citat, că în grupul respectiv s-au mai aflat și Ion Iliescu și Virgil Măgureanu, care ar trebui să se ocupe de partea politică a mișcării anti-Ceaușescu, în timp ce sarcinile militare le reveneau lui Kostyal și Militaru. Kostyal îl prezintă pe Iliescu ca pe un timp lipsit de curaj și foarte șovăielnic, în timp ce Măgureanu este caracterizat drept un turnător la Securitate. Totuși cei doi din urmă aveau să acapareze puterea după momentul 1989. După ce s-a aflat de planul lor, Kostyal a fost aruncat în închisoare în anii 80 cu nimeni altul decât Sorin Ovidiu Vântu, închis pentru mici găinării administrative.  Dragoș Stănculescu/Curentul


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”