EXPLOZIV/Slugoiul Nițu, EJECTAT! Marius Iacob, noul Procuror General!

EXPLOZIV/Slugoiul Nițu, EJECTAT! Marius Iacob, noul Procuror General!

Pana acum, un singur lucru este clar in ceea ce priveste valul de schimbari ce urmeaza a fi operat in acest an la varful celor mai importante institutii subordonate Ministerului Justitiei. Este vorba despre faptul ca Tiberiu Nitu nu va mai fi, incepand cu luna mai, Procurorul General al Romaniei. Iar aici chiar vorbim de un veritabil ”case closed”, dupa ce Nitu a cerut deja CSM-ului detasarea la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Prahova, dupa incheierea actualului mandat. 

Culmea este ca in ceea ce priveste Parchetul General, lucrurile sunt lamurite nu doar in privirea plecarii lui Tiberiu Nitu, dar si in ceea ce il priveste pe inlocuitorul acestuia. Cel care, dupa cum sustin sursele noastre, va fi mai mult ca sigur, daca nu vor interveni neprevazute „turbulente” in mersul Justitiei, nimeni altul decat Marius Iacob. Este vorba despre actualul procuror sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, cunoscut atat pentru ca este considerat in sistem drept „mana dreapta” a Laurei Codruta Kovesi, cat mai ales pentru celebrul caz al disparitiei avocatei Elodiei Ghinescu.

Aproape de unanimitate 

Orice iluzii si-ar face unii privind unitatea de nezdruncinat a castei magistratilor de la noi, este clar ca Justitia din Romania este inca macinata de razboaie fratricide, chiar daca, de cele mai multe ori, acestea nu au rabufnit si public. Pentru ca, de cele mai multe ori, s-a preferat o bruma de decenta, care a dus la spalarea rufelor murdare in familie. Cu toate acestea, cel putin initiatii sistemului cunosc foarte bine existenta unor tabere a caror rivalitate este de-a dreptul proverbiala. Si nu sunt deloc putine. Astfel ca, in aceasta conjunctura in care se asteapta oricand o rabufnire de orgolii a celor care au gandiri si strategii diferite privind reformarea Justitiei, este o adevarata minune ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, nominalizarea lui Marius Iacob in fruntea Parchetului General nu doar ca nu ar fi contestata din interior, dar s-ar putea bucura de o larga majoritate. Mai ales ca exista voci care sustin insistent ca ar fi solutia ideala, fie ea si una de compromis, care ar putea strange o sustinere aproape in unanimitate, in ceea ce priveste preferintele factorilor de decizie implicati mai mult sau mai putin la vedere in desemnarea viitorilor procurori sefi.

Joc de puzzle 

In acest an expira mandatele a nu mai putin de 17 procurori sefi din Romania. O cifra record, schimbarile in valuri care urmeaza a se produce putand produce, de ce sa nu o recunoastem, un adevarat cutremur in sanul Justitiei. Desigur, exista si varianta ca, in unele cazuri in care cei care isi termina mandatul mai au dreptul legal la inca unul, acestia sa fie reconfirmati pe functii. Insa ceea ce uita foarte multi este faptul ca, pentru ca institutiiile statului sa fie unele puternice, uneori nu conteaza doar numele si carierele profesionale ale persoanelor care le conduc, dar si ca acestea sa conlucreze cat mai strans intre ele. Pentru ca, altfel, riscul cel mai mare care paste in acest an Justitia de la noi este crearea, in urma schimbarilor ce se vor efectua, a doua mari tabere rivale. Care sa aiba strategii diferite atat in managerierea actului de justitie, cat si in ceea ce priveste „foaia de parcurs” a aplicarii legii. Pentru ca toate aceste „amanunte” formeaza impreuna un adevarat joc de puzzle care, daca nu este complet, poate afecta serios atingerea unor obiective asumate precum intensificarea luptei anticoruptie. Iar probabil ca marele avantaj al lui Marius Iacob in cursa pentru importanta functie de Procuror General al Romaniei este faptul ca acesta a lucrat de-a lungul timpului cu multi, de fapt cam cu toti cei care ocupa in prezent alte posturi vitale pentru bunul mers al Justitiei. Este suficient astfel sa amintim, ca sa dam un ultim exemplu, de fatul ca Marius iacob a colaborat si a fost coleg si cu Gabriela Scutea, care probabil va fi desemnata secretar de stat in Ministerul Justitiei si care, ca fosta procuroare, urmeaza a se ocupa de coordonarea activitatii Parchetelor. Oricum, cel putin la acest moment in care deja se fac primele pronosticuri pentru desemnarea viitorului procuror general, Marius Iacob pare principalul favorit la sefia Parchetului General. Cătălin TACHE

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Voi știți cine e marmota asta?

3 Cum juca Becali barbut cu un judecător! Dezvăluiri incredibile despre căcatul în care se scaldă Justiția din R…

4 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

5 Ce nerușinare! / Șefa Curții Supreme, zâmbitoarea lângă atârnătoarea PSD Floriana Jucan!