Fost şef al ANAF, REȚINUT de DNA pentru o MITĂ de 230.000 de EURO. Pop, vedetă și în dosarul ȘANTAJULUI Antenelor

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis marţi, 1 septembrie, să-l reţină pe fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Şerban Pop. Acesta este suspectat într-un dosar în care apare şi Alina Bica, fosta şefă a DIICOT. Pop a fost scos cu cătuşe la mâini din sediul DNA, unde a fost audiat aproximativ o jumătate de oră.

Potrivit unor surse, Pop este acuzat de complicitate la infracțiunea de luare de mită. El ar fi primit o mită de 230.000 de euro din care 17.500 ar fi ajuns la Alina Bica. 

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop s-au prezentat, marţi, la DNA, fiind citaţi într-un dosar de mită pentru soluţionarea unui dosar DIICOT în favoarea lui Horia Simu, potrivit unor surse judiciare.

O investigatie a HotNews.ro din 2012 arata ca Serban Pop a acordat un imprumut de 250.000 de euro unui reprezentant al unei firme off-shore.

Pop, vedetă și în dosarul de santaj de la Antene

Şerban Pop, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) avocat suspendat, este trimis în judecată și în dosarul „Șantaj la Atene”. El este acuzat de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Preşedintele ANAF Şerban Pop îi oferea directorului Antena TV Group documente confidenţiale despre contractele dintre RCS-RDS şi firma fiului preşedintelui LPF pentru ca, acesta din urmă să-l ajute mediatic să rămână în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, aşa cum arată procurorii DNA în rechizitoriul trimis instanţei.

Astfel, procurorii notează că, „sunt relevante probele din care rezultă că, în contextul demiterii de la conducerea A.N.A.F., învinuitul Şerban Pop a apelat la ajutorul inculpatului Sorin Alexandrescu, pentru menţinerea sa în funcţie”. Mai mult, anchetatorii susţin că frica lui Şerban Pop de a nu fi demis din funcţia de preşedinte al ANAF a dus la relaţiea dintre cei doi.

„Trebuie relevat că, probele administrate în cauză au condus la concluzia că, relaţia infracţională dintre Şerban Pop şi Sorin Alexandrescu s-a realizat pe fondul presiunilor mediatice întreprinse împotriva fostului preşedinte A.N.A.F., legate de schimbarea din funcţia de preşedinte al A.N.A.F”, se precizeză rechizitoriu. De asemenea, Şerban Pop i-a cerut lui Sorin Alexandrescu promovarea activităţilor desfăşurate de concubine sa.

„Şerban Pop a solicitat şi promovarea, prin intermediul trustului de presă Intact Media, a imaginii şi activităţii sportive derulate de concubina sa, Irina Deleanu, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică Ritmică” mai spun procurorii în documentul trimis instanţei.

 Comunicat DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea, pentru 24 de ore, începând de la data de 01 septembrie 2015, a inculpaților:

POP ȘERBAN, fost șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) cu privire la săvârşirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

BICA ALINA MIHAELA, procuror șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
- luare de mită,
- participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu.

În cauză, procurorii anticorupție desfășoară acte de urmărire penală și față de suspectul:

- SIMU HORIA, om de afaceri, cu privire la săvârşirea infracțiunii de dare de mită.

În ordonanţele întocmite de procurori se arată că, în cauză, există date şi probe potrivit cărora:

În cursul anului 2014, inculpatul Pop Șerban a primit de la suspectul Simu Horia, om de afaceri, suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistenţă juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă şi suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în scopul soluționării unui dosar penal care-l privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.
La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban.
Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de suspectul Simu Horia în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menționat mai sus.
În schimbul banilor primiți, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în cauza în care se desfășurau acte de urmărire penală față de suspectul Simu Horia, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

Inculpaţilor și suspectului li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.

La data de 2 septembrie 2015, POP ȘERBAN şi BICA ALINA MIHAELA vor fi prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.

Galerie foto și documente


Pop, în anul 2008


Pop, actual


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CCR, asasinii României! / Dr Emilian Imbri, managerul spitalului Victor Babeș: Trei infectați au plecat / Și de la…

2 Document / Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri / Statul rămâne fără instrumentul l…

3 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

4 50 de miliarde de dolari. Asta este averea reală a Mafiei PSD care a furat România în ultimii 30 de ani. Numai…

5 Tupeu de „prestator” prin parcuri, la Paris / Ponta, apel dement la nesupunere către populație: Să nu țină cont …