Gorghiu (PNL): Cer premierului să anunţe urgent care este cea de a doua nominalizare pentru comisar european

Gorghiu (PNL): Cer premierului să anunţe urgent care este cea de a doua nominalizare pentru comisar european

Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu, purtător de cuvânt al formaţiunii politice, îi solicită premierului Victor Ponta să anunţe care este cea de a doua nominalizare a României pentru postul de comisar european, în urma informaţiilor apărute în acest sens.

Alina Gorghiu (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

"Îi cer în mod public primului ministru să comunice urgent care este cea de-a doua nominalizare pentru postul de comisar european, aşa cum arată informaţiile apărute în presă. Vrem să ştim dacă cea de-a doua propunere este tot un membru din marea familie clientelară a PSD-ului", arată Gorghiu, într-un comunicat transmis sâmbătă.

Ea menţionează că PNL a susţinut în repetate rânduri necesitatea clarificării situaţiei privind nominalizarea unui comisar european din partea României, dar şi ca audierile parlamentare să se desfăşoare conform procedurilor.

"Legea nr. 373/2013 prevede clar că Parlamentul României trebuie informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea comisarului, pentru convocarea de audieri în comisiile de specialitate. Însă premierul Victor Ponta a preferat să ignore procedurile, generând un risc de delegitimare a mandatului viitor comisar european. La învestitura Guvernului, Victor Ponta s-a angajat să evite simularea consultărilor şi să respecte rolul şi atribuţiile Parlamentului. Este evident că premierul nu s-a ţinut de cuvânt, cum nu a respectat de fapt nicio promisiune din cele asumate", mai spune purtătorul de cuvânt al PNL.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că, "spre surprinderea" sa, a aflat că România a transmis două nominalizări pentru funcţia de comisar european , fapt despre care ştie de la Bruxelles.

Traian Băsescu a fost întrebat despre a doua nominalizare făcută de Guvern pentru postul de comisar european, însă nu a precizat despre cine este vorba.

"Eu ştiu că sunt două nominalizări, dar nu ştiu care", a răspuns şeful statului la întrebarea jurnaliştilor.

Preşedintele Băsescu a menţionat că la reuniunea de sâmbătă a Consiliului European nu se va discuta lista de comisari, aceasta fiind "o afacere pe care o decide, conform Tratatului, preşedintele Comisiei", Jean-Claude Juncker.

"Vreau să fiu foarte clar, nu intenţionez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acţioneze aşa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles, suntem unul din puţinele state care au acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker", a menţionat Băsescu.

"Niciodată reprezentantul României în Comisia Europeană reprezentantul României nu a fost desemnat de preşedinte, întotdeauna însă a fost desemnat într-o înţelegere (...), întotdeauna desemnările le-au făcut guvernele în colaborare cu preşedintele. Nu mă deranjează că de data aceasta am aflat de la Bruxelles că România a făcut două desemnări, ci cred că trebuie avut în vedere faptul că Legea 373 prevede o procedură internă, parlamentară, audierea celui propus pentru funcţia de comisar în comisia de specialitate a Parlamentului", a mai spus el.

Preşedintele a menţionat că îi rămâne să insiste pentru un "portofoliu reprezentativ" pentru România în Comisia Europeană.

El a menţionat că există "o exigenţă creată acum" care a existat şi înainte, dar nu a fost respectată privind faptul că "un comisar nu poate ocupa consecutiv, de două ori, acelaşi portofoliu".

"În orice caz, este important ca România să obţină un portofoliu relevant, după ce a deţinut portofoliul Agriculturii să nu ne întoarcem iar la Multilingvism. Va fi o sarcină a Guvernului, dar de care nu mă derobez nici eu, în cadrul neoficial, în discuţii cu preşedintele Jean-Claude Juncker", a afirmat Băsescu.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria