Începe cearta între UDMR şi PSD

Începe cearta între UDMR şi PSD

Europarlamentarul Csaba Sogor, numărul doi pe lista UDMR la PE, după Iuliu Winkler, a avut un discurs provocator la adresa românilor. „În Secuime noi nu suntem minoritari, în Europa noi nu suntem minoritari, aşa cum se simt colegii noştri români în Uniunea Europeană. Noi, maghiarii din Ardeal avem dreptul să trăim în Europa, ştim ce vrem şi cum va fi lumea pe care o dorim. Şi suntem dispuşi, dacă e nevoie, să-i facem pe români să simtă cum e să trăieşti în minoritate, pentru asta vă cer ajutorul“, a fost mesajul lui Csaba Sogor către cei 1.000 de simpatizanţi ai Uniunii prezenţi la lansare. Întrebat cum comentează declaraţia colegului său, liderul UDMR Kelemen Hunor a dat vina pe traducerea greşită.

Însă problema autonomiei a fost adusă în discuţie şi de Vincze Lorant, numărul trei pe lista UDMR la europarlamentare şi totodată cotat cu şanse destul de mari pentru a prinde un fotoliu de eurodeputat. Acesta a afirmat că ”autonomiile din Europa vor fi împământenite şi în Ardeal”.

Ivan (PSD): Nu pricepe valorile europene

Declaraţiile candidaţilor UDMR cu şanse reale de a ajunge la Bruxelles nu au rămas fără ecou în tabăra colegilor de guvernare. Prima reacţie a venit din partea purtătorului de cuvânt al PSD, europarlamentarul Cătălin Ivan. El a catalogat discursul lui Csaba Sogor drept extremist.

„Domnul Csaba este încă unul dintre europarlamentarii care are nevoie de 5-6 mandate ca să priceapă ce sunt valorile europene şi poate de asta îl tot trimit la Bruxelles, pentru că altfel nu înţelege absolut deloc lumea în care trăieşte. Domnul Csaba riscă să se discrediteze total în faţa electoratului, pentru că nu asta este direcţia în care merge Europa, nu asta e direcţia în care merge România“, a afirmat pentru „Mediafax“ Cătălin Ivan.

Scutaru (PC):Vrea să atragă alegătorii

Senatorul PSD, Ioan Chelaru, îşi aduce aminte că Csaba Sogor avea acelaşi tip de discurs şi pe vremea când era senator în Parlamentul României, însă acum, eurodeputatul nu urmăreşte altceva decât să atragă atenţia asupra sa. „Discuţiile despre autonomie nu sunt singulare. Eu am avut discuţii cu liderii UDMR din Comisia de revizuire a Constituţiei care, deşi ştiau că articolul 152 interzice modificări ale articolelor care fac referire la caracterul unitar şi indivizibil al statului român, le-au pus în discuţie pentru a-şi pune electoratul în aşteptări. Discuţiile de acest gen au caracter electoral“, a declarat pentru „Adevărul“ senatorul Ioan Chelaru.

Punctul de vedere al senatorului Chelaru este împărtăşit şi de Codrin Scutaru, şeful de campanie al PC la europarlamentare. „ Domnul Sogor pare puţin luat de valul alegerilor şi încearcă să îşi atragă alegătorii. Ca europarlamentar, domnul Sogor ştie foarte bine că România a implementat poate cea mai reuşită formulă a legislaţiei în domeniul minorităţilor, fiind un model în Europa“, a declarat Scutaru.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...