Iohannis: Cer preşedinţilor Camerelor şi şefului lor, Ponta, să convoace Parlamentul pe aministie. Reacţia PSD

Iohannis: Cer preşedinţilor Camerelor şi şefului lor, Ponta, să convoace Parlamentul pe aministie. Reacţia PSD

Liderul PNL, Klaus Iohannis, a cerut, joi, preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului şi ”şefului acestora”, Victor Ponta, ca vineri să fie convocat Parlamentul pentru a discuta şi ”pica” legea amnistiei şi graţierii şi pentru a încuviinţa cererile de arestare a unor parlamentari.

”Solicit preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului şi şefului lor, domnul Ponta, să fie de acord să se convoace de urgenţă Parlamentul pentru mâine (vineri -n.r.) şi să se dezbată legea amnistiei şi graţierii şi să fie picată”, a declarat Iohannis într-o conferinţă de presă.

El a mai spus că tot vineri Parlamentul ar trebui să ia în discuţie toate cererile de încuviinţare pentru urmărire penală şi arestare preventivă şi să fie încuviinţate ”indiferent de culoarea politică a celor vizaţi”.

”E ultimul moment în care, domnule Ponta, trebuie să demonstraţi că ceea ce reclamaţi că vreţi, stat de drept, şi credeţi. Haideţi să facem tot ce putem pentru a convoca Parlamentul”, a mai spus Iohannis.

Iohannis a fost întrebat care este, totuşi, şansa ca parlamentarii să se mobilizeze pe ultima sută de metri.

„Păi, este singura şansă pentru domnul Ponta să demonstreze că el crede în statul de drept, singura şansă. Dacă nu o face, deci dacă nu se convoacă Parlamentul – pentru această lege, sigur, Camera – pentru mâine ce să mai credem? Vorbe, vorbe, vorbe”, a mai spus Iohannis.

”Dacă se doreşte, se poate. Dacă nu se doreşte, întotdeauna se găsesc explicaţii şi texte de ce nu se poate chiar acuma”, a mai comentat liderul PNL posibilitatea unor impedimente procedurale.

El a menţionat că solicitarea sa este ultima dintr-un şir de astfel de cereri formulate constant de PNL.

”Acum este chiar ceasul al doisprezecelea. (...) Procedurile parlamentare din partea noastră sunt pornite. La ora 16.00 se întruneşte Biroul Camerei şi parlamentarii ACL solicită ferm convocare pentru mâine (vineri - n.r.). Pentru Senat încă nu este organizată o întrunire a Biroului, dar după acest apel poate domnul Ponta îl roagă pe subalternul domniei sale, pe domnul Tăriceanu, să facă un pas în acest sens”, a mai spus Iohannis.

De asemenea, el a menţionat că a avut o discuţie telefonică şi cu deputatul PNL Mircea Roşca, căruia i-a spus să se aştepte la încuviinţarea solicitării procurorilor în cazul său.

”Procedura legală o sprijin inclusiv pentru domnul Roşca, mâine, dacă se întruneşte Camera, poate să dea vot pentru încuviinţare. Nu este absolut niciun fel de reţinere pentru această procedură din partea mea, şi nici din partea domnului Roşca, a înţeles bine despre ce este vorba”, a mai spus liderul PNL.

Iordache (PSD), despre cererea ACL: Ei nu cunosc Regulamentul. Nu poţi face aceste lucruri pe picior

Solicitarea ACL de a se convoca, vineri, plen al Camerei şi Senatului pentru a fi votate toate cererile de urmările penală în cazul unor deputaţi şi senatori nu se poate realiza pentru că “acest lucru nu se face pe picior”, iar parlamentarii sunt în teritoriu, a declarat Florin Iordache (PSD).

“Este ultima zi de campanie şi toată lumea este în teritoriu. Pe de altă parte, cei de la ACL dau dovadă că nu cunosc Regulamentul Camerei Deputaţilor, pentru că acestor oameni pentru care s-a cerut urmărirea penală, inclusiv de la PNL, trebuie să li se respecte dreptul de a se apăra, nu pot fi executaţi în piaţa publică, pentru câştigarea unor puncte electorale”, a precizat Florin Iordache, deputat PSD, pentru MEDIAFAX.

El a arătat că “nu este posibil” ceea ce solicită ACL, pentru că trebuie respectate nişte termene prevăzute de Regulamentul de funcţionare al Camerei şi al Senatului privind perioada în care parlamentarii în cauză se pot apăra şi îşi pot prezenta punctul de vedere la Comisia juridică.

“Nu poţi face aceste lucruri pe picior, se vede dezorganizarea ACL şi lipsa de cunoaştere a legilor şi a regulamentelor de funcţionare a Camerei şi Senatului”, a adăugat Florin Iordache.

Iordache crede că, în ultimele zile ale campaniei electorale, reprezentanţii ACL au constatat că nu s-au putut întâlni cu oamenii şi “vor să mute întreaga atenţie pe o dezbatere în Parlament”, dezbatere, “care poate avea loc oricând începând de marţi”.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Foarte interesant! / Nicio ieșire, pe micul ecran, a unui ex-șef de serviciu de informații nu este întâmplătoare…

3 Cere șpăgile înapoi! / Aici s-a ajuns! Ca el sunt mii în România! / 3000 de euro angajarea, muncă la vilă, etc...

4 LARICS / Ungaria trage preşul de sub picioarele României

5 Făbricuța de tutișoare a României / Azi, Dana Budeanu, de care a ajuns să râdă și Mândruță!