Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Iohannis: Guvernul nu doreşte ca diaspora să voteze. Nu domnul Corlăţean trebuia să demisioneze, Ponta trebuia să plece

Candidatul ACL la Preşedinţie, Klaus Iohannis, a declarat, marţi, referitor la afirmaţiile lui Teodor Meleşcanu potrivit cărora nu există legislaţie pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în diaspora, că „Guvernul nu doreşte ca diaspora să voteze” şi că speră să se găsească o soluţie.

Iohannis: Guvernul nu doreşte ca diaspora să voteze

„Este clar că nu se doreşte. Guvernul Ponta a putut peste noapte să schimbe legislaţia pentru alegerea preşedintelui, aşa cum a putut să vină peste noapte cu Ordonanţa 55, prin care viza traseismul politic în adminstraţia publică locală. Putea foarte bine, dacă se dorea, dar nu s-a dorit, se putea veni cu un act normativ, în timp util, care să prevină această situaţie”, a susţinut Iohannis, la Kiss FM.

El a mai spus că Executivul a fost avertizat cu mult timp înainte de alegeri despre faptul că sunt prea puţine secţii de votare şi că s-au desfiinţat multe secţii acolo unde trăiesc mulţi români, dar „a ignorat toate aceste avertismente”.

„Guvernul nu doreşte să voteze diaspora”, a mai declarat candidatul ACL.

Despre afirmaţia lui Meleşcanu că se poate veni cu derogări pentru rezolvarea problemei din diaspora, Klaus Iohannis a comentat: „Poveşti, poveşti, poveşti. De fapte este nevoie!”.

„Nu domnul Corlăţean trebuia să demisioneze, primul-ministru Ponta trebuia să plece după acest mare scandal cu votul din diaspora”, a afirmat candidatul ACL, adăugând că plecarea lui Corlăţean reprezintă „sacrificarea unui pion”.

„Sper şi în ultimul moment să se găsească o soluţie pentru votul din diaspora”, a continuat Iohannis.

De asemenea, el a precizat că este posibil ca prin anumite măsuri să se îmbunătăţească mersul lucrurilor în secţiile de votare şi şi-a exprimat speranţa că „va exista suficientă înţelepciune la ambasadori, la consuli, la cei responsabili, ca să organizeze secţiile de votare cât se poate de bine”.

Noul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, la ieşirea de la Biroul Electoral Central (BEC), că pe legislaţia actuală nu este posibilă înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

"În mare măsură, pe legislaţia actuală nu este posibil (să se înfiinţeze noi secţii -n.r.). Se vor face derogări, dacă se vor găsi modalităţi de modificare, atunci putem discuta. Dacă nu, ne vom concentra pe măsurile care privesc fluidizarea votului", a spus Meleşcanu, întrebat dacă la cel de-al doilea tur al alegerilor va fi suplimentat numărul secţiilor de votare din diaspora.

Meleşcanu a spus că le-a prezentat reprezentanţilor Biroului Electoral Central o serie de propuneri, iar aceştia au solicitat ca toate propunerile formulate în întâlnire să fie cuprinse într-un document scris, care va fi transmis în cursul acestei zile.

"În legătură cu acest document, BEC va exprima puncte de vedere despre ceea ce putem să facem şi ceea ce nu putem să facem", a spus ministrul de Externe, precizând că, după finalizare, documentul va fi prezentat într-o conferinţă de presă, pentru a fi cunoscute propunerile MAE.

Întrebat dacă în acest moment nu este "clar" dacă se pot înfiinţa noi secţii de votare, Meleşcanu a replicat: "E foarte clar că nu e clar încă în acest moment".

Aceste măsuri presupun "o mai bună organizare, implicarea colegilor, implicarea oamenilor din diaspora, implicarea partidelor politice în cadrul secţiilor de votare, care toate sunt menite să asigure o desfăşurare cât mai rapidă, dar în condiţii de legalitate a procesului electoral", a explicat Meleşcanu.

Măsurile vor fi prezentate în scris de MAE după şedinţa de Guvern, urmând ca ele să fie discutate de BEC în şedinţa de la ora 16:00, dacă vor ajunge în timp.

Teodor Meleşcanu a fost numit luni ministru de Externe, după ce Titus Corlăţean a demisionat de la conducerea MAE.

Titus Corlăţean a spus, după ce şi-a anunţat demisia, că MAE îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea. Corlăţean a adăugat că nu acceptă ca MAE să fie implicat în jocul electoral al "domnilor Băsescu şi Iohannis".

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALARMĂ Zeci de mii de români vor fi amendați după 26 mai! Jandarmeria, la ordinul ministrului Camen Dan, monit…

2 VIDEO Dăncilă, huiduită și apărată de zeci de jandarmi, a fost ascunsă într-o vulcanizare auto din Novaci! Apo…

3 Document. Citiți și voi ce avere are primarul PSD din Topoloveni după 29 de ani de mandat. Primește de la stat…

4 Info. Acesta este sondajul distribuit de Dragnea liderilor locali sâmbătă seara.

5 Informație. Candidații lui Voiculescu de pe lista PSD vor pleca la PPUSL imediat după validare! Dragnea, în râ…

recomandări

Te ia DNA: Iulian Bădescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț