Iohannis: Președintele trebuie să fie un model de comportament public

Iohannis: Președintele trebuie să fie un model de comportament public

Candidatul ACL la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis, a declarat duminică seara, într-o emisiune televizată, că președintele este principalul reper politic al națiunii, acesta trebuind să fie un model de comportament public.

Klaus Iohannis a subliniat că el va fi un președinte mediator, dar în același timp foarte ferm în fața derapajelor. Totodată, acesta a afirmat că viitorul președinte trebuie să nu fie un politician manevrat din urmă, iar în momentul în care va ajunge președinte, va înceta să mai facă politică, așa cum prevede și Constituția.

"Președintele este principalul reper politic al națiunii și trebuie să vină cu propuneri pentru dezbateri publice, președintele este ales direct, este cel mai vizibil și probabil cel mai bine cunoscut politician din toată România. Președintele trebuie să fie un model de comportament public. Trebuie să se impună prin seriozitate, prin modul în care reacționează și prin felul în care abordează problemele. Eu voi fi un președinte mediator, integrator, dar în același timp foarte ferm în fața derapajelor. (...) Un politician liber de chestiuni care ar putea să dea de bănuit, un om nemanevrat, chiar în această etapă în care suntem putem să vedem că nu toți candidații sunt liberi. Unii sunt manevrați de alte partide, unii sunt manevrați de propriile partide și este important ca președintele să nu fie un politician manevrat din urmă. Este evident că în momentul în care ajung președinte, nu mai fac politică de partid fiindcă Constituția interzice acest lucru. Președintele trebuie să fie în altă zonă, nu trebuie să se implice deloc în politica de partid sau în politica partidelor. Trebuie să fie un mediator și între partidele politice, nu doar între instituțiile de bază ale statului", a spus Klaus Iohannis la TVR 1.

Întrebat de moderatorii emisiunii cum comentează reproșul fostului președinte al PNL, Crin Antonescu, legat de faptul că a ajuns candidat la Președinția României luându-i și partidul, Iohannis a precizat că este "o interpretare foarte unilaterală". "La scurt timp după ce am fost ales președinte al PNL, Delegația Permanentă m-a ales (candidat la prezidențiale — n.r.). A fost dorința mea să candidez și la președinția partidului și să fiu candidat pentru Președinția României. Reproșul lui Crin Antonescu că am ajuns candidat la Președinția României luându-i și partidul este o interpretare foarte unilaterală, domnia sa renunțase atât la conducerea partidului, cât și la candidatura pentru Președinția României. A fost o declarație făcută într-o sâmbătă, nearmonizată, nediscutată cu partidul. Odată ce s-a retras a fost bun retras și competiția a fost absolut deschisă", a conchis Klaus Iohannnis. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...