Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier

Presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat marti pe Dacian Ciolos sa formeze un nou guvern, dupa demisia lui Victor Ponta in urma cu aproape o saptamana. Iohannis a aratat ca, in opinia sa, solutia la actuala problema a guvernarii si a situatiei clasei politice, este un premier independent sau tehnocrat, o persoana curata, care sa nu fi fost implicata in niciun fel de scandaluri, integra, care a dovedit practic ca stie sa gestioneze sisteme si situatii complicate.

Seful statului i-a transmis premierului desemnat ca este nevoie sa fie promovati ministri care sunt performanti, care au dovedit aceasta performanta si asupra carora nu planeaza niciun dubiu.

Dupa anuntarea desemnarii, Dacian Ciolos a aratat ca intentioneaza sa deschida guvernul si administratia spre societate, "sa ascultam si sa pregatim decizii impreuna".

Declaratii Klaus Iohannis:

Am terminat azi a doua runda de consultari cu partidele politice si am ajuns la cateva concluzii importante.

In urma primei runde, a consultarii societatii civile, a oamenilor care au fost in strada, mi-am format o opinie si vreau sa o prezint si dvs pe scurt.

In aceata etapa, pentru a rezolva problema guvernarii si pentru a avea garantia ca vom avea o imbunatatire neta a clasei politice, e nevoie de un premier independent sau tehnocrat, cum spunem, o persoana curata, care sa nu fi fost implicata in niciun fel de scandaluri, integra, care a dovedit practic ca stie sa gestioneze sistmee si situatii complicate.

E nevoie sa fie promovati ministri care sunt performanti, care au dovedit aceasta performanta si asupra carora nu planeaza niciun dubiu.

E nevoie de partide fara corupti, e nevoie ca partidele sa faca curatenie in interior si sa nu promoveze in pozitii publice persoane suspectate de coruptie sau implicate vreodata in acte de coruptie.

Avem nevoie cu totii de alegeri corecte in 2016, alegeri locale in primavara si parlamentare in toamna.

Avem in continuare mare nevoie de intarirea statului de drept. Asta tradus pentru partide inseamna ca atunci cand procurorii cer incuviintari in Parlament sa primeasca aceste incuviintari.

E nevoie de deschiderea competitiei politice.

Nu putem astepta o imbunatitire a clasei politice doar din interiorul partidelor, e cu siguranta nevoie si de oameni noi.

Am spus asta in multe intalniri si am incurajat oameni tineri sa intre in politica.

Fara oameni noi e greu de presupus ca vom avea o clasa politica noua.

Asta nu inseamna ca cei vechi trebuie sa plece.

Cei vechi si care sunt buni trebuie sa ramana.

E nevoie sa afirm ca Romania ramane ferma pe calea europeana si euro-atlantica si e nevoie ca orice guvern vom avea sa fie sprijinit de parlament pentru a lua masuri care garanteaza o crestere sustenabila.

Aceste lucruri le-am prezentat si partidelor politice.

Am intrunit o larga majoritate pe aceste teme.

A fost o situatie interesanta pentru mine ca partidele au inteles imediat care e miza si ca e nevoie sa gasim o solutie impreuna.

Aceasta solutie o vad intr-un guvern tehnocrat.

Partidele au agreat aceasta idee, cu foarte putine exceptii si am convingerea ca e calea corecta pentru urmatorul an pana la alegeri, cand cu siguranta vom avea un nou parlament si guvern 

Asadar, avand in vedere toate acestea, il desemneze pentru functia de premier e dl Dacian Ciolos, pe care vi-l prezint.

Declaratii Dacian Ciolos: 

Multumesc pentru increderea acordata si doresc sa ii asigur pe toti cei car 4ene privesc faptul ca voi face tot ce imi sta in putiinta pentru a ma ridica la inaltimea increderii acordate

Trecem printr-o perioada cheie pentru societate, in care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesita o prezenta publica a guvernului in asa fel incat sa asigure puntea de legatura intre diferitele institutii, intre politic si societate.

Sunt constient ca acest lucru se asteapta de la viitorul guvern, sa fie in masura sa aiba urechea aplecata la cei care au idei si sa aiba acest guvern intelepciunea si maturitatea sa poata lucra cu parlamentul.

Cred ca acest mod de lucru ne va dovedi maturitate si ne va permite sa schimba ce e de schimbat.

Sunt constient ca un an de zile e o perioada lunga dar in acelasi timp scurta.

Nu o sa ne putem limita doar la anumite decizii strict administrative, dar e o perioada prea scurta pentru a declansa si finaliza reformele asteptate.

Am intentia sa deschid guvernul si administratia spre societate, sa ascultam si sa pregatim decizii impreuna.

In masura in care parlamentul va decide sa dea mandat acestui guvern, voi lucra indeaproape cu parlamentul, cu grupurile politice, pentru a progresa impreuna pe proiectele propuse.

O sa va rog sa ma intelegeti, i n perioada urmatoare imi voi concentra energia pentru formarea echipei.

Imediat ce va fi formata, o sa putem discuta mai in detaliu legat de proiecte.

Pentru mine, lucrul in echipa e esential si vreau sa imi concentrez energiile spre a-mi structura echipa, atat ca persoane, cat si ca program de guvernare.

Klaus Iohannis: Sa fie intr-un ceas bun!


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Au 7 jeguri comuniste mai multă putere decât poporul român? Ce jocuri străine României fac acești nenorociți?

2 Sebastian Lăzăroiu / Dorneanu, omul lui Putin în România, tocmai a rescris Constituția României, fără referendu…

3 VIDEO „Mă doare în pulă pe mine. Nu mor caii când vor câinii“ / Acesta este PSD, oameni buni! Director de instit…

4 Amănunt important: Noul coronavirus este sensibil la temperaturile ridicate! / Rafila: Când se va încălzi, răspâ…

5 În brațele cui va exploda Lebăda Neagră?

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Mic dejun englezesc